Volant Nedir?

Volan dişlisi nerededir? Volan dişlisi bozulursa ne olur? Tüm bu soruların cevaplarını sizler için derledik.

18.05.2018-20:18 - (Son Güncelleme: 18.05.2018-20:09) Volant Nedir?

İçten yanmalı motorların olmazsa olmazı olan Volan parçası, çok önemli vazifelere ve konumu itibariyle kafa karışıklığına sebep olsa da esasen çok basit bir çalışma anlayışına sahiptir. Biz de bugün bu parçanın ne olduğunu ve neye yaradığını sizlere anlatmaya uğraşacağız.

Ne demektir?

Türkçe’ye Fransızca “Volant” sözcüğünden geçmiştir ve İngilizce’de de “Flywheel” olarak isimlendirilmiştir. Türk Dil Kurumu’nda (TDK) “Bir eylemi bir mekanizmaya çeviren yada makinelerde hareketin hızını düzgün tutmaya sağlayan tekerlek” olarak nitelenen Volan sözcüğü, motorda gördüğü vazife itibariyle her iki açıklamayı da fazlasıyla karşılamaktadır. Yani hem aktarım hem de eylemi düzgün tutan vazifeleri vardır. Bu arada Volant’ın Fransızca olduğu düşünüldüğü vakit Türkçe’de doğru şekli Volan’dır. Yani sözcüğün sonundaki “t” harfini atıp söylemek lazımdır.

Volan ne işe yarar?

4 önemli vazifesi vardır;

Motorun ilk çalıştırılmasında hareketi aktarmak

Büyük bir gövdeye ve küçük dişlere sahip olan ve büyük bir dişli duruşundaki bu parça, motorun ve şanzımanın yapısına göre 30-40cm çapında olan dişli bir kasnaktır. Marş motoruna sabittir ve araç ilk çalıştırıldığı an marş motoru volanı çevirerek ilk çalıştırmaya katkı sağlar. Yani içten yanmalı motorun ilk hareketi, aküden güç alan marş motoru tarafından elektrikli olarak elde edilen hareketin Volan üstünden mekanik olarak krank miline aktarılmasıyla meydana gelir.

Son Dakika Otomobil Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal