Start-Stop Sistemi Nedir, Nasıl Çalışır?

Start stop sistemi nedir, nasıl çalışır ve ne işe yarar? Özellikle son yıllarda üretilen arabalardaki start-stop sistemi hakkında merak edilenleri derledik.

25.10.2018-10:37 - (Son Güncelleme: 31.05.2021-13:32)

Trafikteyken kırmızı ışığın sona ermesini bekleme süresi boyunca motorun gereksiz yere çalışmasını engelleme görevini üstlenen start stop sistemi temel olarak marş motoru, start-stop sistemi uyumlu motor kontrol ünitesi, akü şarjı ve sensor gibi parçalardan meydana gelmektedir. Start-stop sisteminin çalışması, bu parçaların sorunsuz bir şekilde birbiri ile bağlantılı çalışmasına bağlıdır.

Start-stop sistemi sayesinde sıkı trafikte ya da kırmızı ışıkta otomatik araçlar tamamen durduktan çok kısa zaman sonra motor durur. Stop ettiğinde aracın içindeki elektrik yüklerine enerji akışı devam eder. Manuel araçlarda vites boşa alındığında motor kapanır. Sonrasında harekete hazır olunduğunda debriyaja tekrar basılması ile beraber 1 saniye içerisinde motor yeniden çalışır.

START - STOP SİSTEMİ HANGİ KOŞULARDA ÇALIŞIR?

Start-stop sisteminin çalıştığı koşullar şu şekildedir;

Akünün şarjının alt limite düşmemesi,

Elektrik yükünün üst limiti aşmaması,

Bekleme süresi boyunca aracın hiç hareket etmemesi,

Sürücü kapısının kapalı olması,

Motor kaputunun kapalı olması,

Çoğu modelde sürücü emniyet kemerinin takılı olması,

Direksiyonun yarım turdan fazla çevrilmemesi,

Klima ile kaloriferin orta seviyelerde çalışması,

Motor soğut suyu sıcaklığının 60°C derecenin üstünde olması,

Ayna çözücü ya da buğu çözücü gibi sistemler kapalıysa ya da en düşük seviyede çalışıyorsa,

Düz vitesli araçlarda debriyaja basılmıyorsa,

Otomatik vitesli araçlarda ayak frene basılı tutuluyorsa start-stop sistemi devreye girmeye hazır durumda bekler. Markalar ve modelleri arasında bazı farklılıklar olsa da bu şartların ihlal edilmesi durumunda ise sistem devreye girmeyecektir.

START- STOP SİSTEMİ NE İŞE YARAR?

Trafikte gereksiz yere motor sisteminin çalışmasını engelleyen ve bu şekilde enerji tasarrufuna imkan sağlayan start-stop sisteminin en faydalı özelliğinin başında yakıt tasarruf etmesi gelmektedir. Çünkü bekleme süresi boyunca motor çalışmayacağı için yakıt harcamak gereksizdir.

Genellikle şehir içi bölgeler için araç start-stop sisteminin ’e kadar tasarruf elde ettiği belirtilebilir. Kırmızı ışıkta bekleme süresini ortalama 1 dakika görürsek ve günde 5 kere kırmızı ışıkta beklediğinizi düşünürsek gidiş-geliş toplam 10 kez ışıkta durur, yani 10 dakika beklersiniz. Bu da hafta içi günler için 50 dakika anlamına gelir. Hafta sonları ve bazı akşamlar dışarı çıkarsanız ya da iş çıkış vaktinde trafiğe yakalanırsanız bir haftada en az 100 dakikanızı trafikte beklemeye ayırdığınızı gösterir. Yani ayda minimum 400 dakika.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal