Araçlar İçin 1 Aralık'tan Sonra Zorunlu Hale Geliyor! Yaptırmayana Çok Büyük Ceza Var

Şehirler arası yük ve yolcu taşıyan ticari araçlar için kış lastiği zorunluluğu yakın bir tarihte başlıyor.

20.11.2020-09:59 - (Son Güncelleme: 30.11.2021-12:07) Araçlar İçin 1 Aralık'tan Sonra Zorunlu Hale Geliyor! Yaptırmayana Çok Büyük Ceza Var

Yakında geçerli olacak olan kış lastiği uygulamasının başlamasından önce sanayicilerde ve lastikçilerde büyük bir hareketlilik kendini göstermeye başladı.

2021 KIŞ LASTİĞİ UYGULAMASI NE ZAMAN BAŞLIYOR?

Kış ayları kendini göstermeye başlamışken araç sahipleri kış lastiklerine ne zaman geçeceklerini merak etmeye başladı. Uygulamanın başlamasının ardından kış lastiği takmamış sürücüler tespit edildiğinde araç sahiplerine ceza uygulanacak.

2021 yılının kış lastiği uygulaması 1 Aralık tarihinde başlıyor. 1 Aralık tarihinden sonra kış lastiği olmadan trafiğe çıkan belirli araçlara ceza uygulanacak. Aralık başında başlayan uygulamanın 1 Nisan 2022 tarihinde sonlanacağı açıklandı. Sürücülerin hem kendi güvenlikleri hem de diğer sürücü ve yayaların güvenliği için bu kurala uymaları bekleniyor.

KIŞ LASTİĞİ NE KADAR?

Osman Doğan, 'Fiyatlar, 13 jant 300 liradan bin 500 liraya kadar lastiğimiz var. Çeşitli lastikler olduğu için fiyatlarımız o şekilde değişiyor. Kış aylarında havanın 10 derece altına düştüğü anda takmamız gerekiyor. Kış lastiğinin amacı illa karda lastik takmak değildir. 10 derecenin altına düştüğü anda kış lastiği takmamız zorunlu hale gelmiş olmalı. Bunun sebebi ise lastiğin kauçuk oranı yani lastik üzerindeki dişler biraz daha yumuşadığı, yol tutuşu olduğu için daha sağlıklı sürüş olur. Frenleme mesafesi daha azalıyor aracın.'

KIŞ LASTİĞİ ZORUNLU MU?

Resmi Gazete'de kış lastiği zorunluluğuna yönelik verilmiş olan bilgilere göre, Kamyon, çekici, tanker ve otobüs türü araçların tahrikli dingilleri üzerinde yer alan tüm lastiklerinin; kamyonet, minibüs ile birlikte otomobillerin tüm lastiklerinin; ek olarak seyir esnasında değiştirilmek zorunda olunan lastiklerin yerine takılacak lastiklerin kış lastiği olması mecburidir.

ARAÇLAR İÇİN KIŞ LASTİĞİ TAKMAMA CEZASI NE KADAR?

Şehirlerarası yük ve yolcu taşıyan ticari araçları kapsayan kış lastiği uygulaması, her yıl olduğu gibi bu yıl da 1 Aralık 2021 tarihinde başlayıp 1 Nisan 2022 tarihinde sonlanacaktır. Kurala uymayan araçların sürücülerine ise 835 TL cezai işlem uygulanacak.

KIŞ LASTİĞİ HANGİ ARAÇLARDA ZORUNLU?

Kamyon, çekici, tanker, otobüs gibi büyük araçların tahrikli dingilleri (araçlarda şafta bağlı olup çekiş gücü veren dingil) üzerinde yer alan tüm lastikleri ile birlikte kamyonet, minibüs ve ticari otomobillerin araca monteli olan tüm lastiklerine ek olarak seyir sırasında değiştirilmek zorunda kalınan lastiklerin yerine takılacak olan lastiklerin de kış lastiği olması gereklidir.


Özellikle toplu taşıma yapan, gerek şehir içi, gerekse de şehirlerarası otobüsler de mevsimine uygun olarak seçilmiş olan kış lastiğinin olup olmadığı, çekme halatı, yangın söndürme tüpü gibi çeşitli avadanlıklarının bulunup bulunmadığı, ışık far sistemi için her hangi bir aksamanın olup olmadığı kontrol edilecek, eksikliği bulunan araçların da eksikliklerini tamamlamadan çıkışına kesin bir şekilde izin verilmeyecektir.

Şahsi araçlarda kış lastiği uygulaması zorunlu olmasa da uzmanlar, şahsi araca sahip sürücülerin de özellikle olumsuz hava koşullarında kış lastiği kullanmasının güvenlik açısından daha iyi olacağını söylüyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal