İkinci El Araç Satışlarında Yargıtay Kararı

İkinci el otomobili satışında oldukça sık karşılaşılan kilometre düşürülme olayı, Yargıtay'ın son kararıyla yeni bir döneme girecek. Buna göre satıcı, sattığı aracın kilometresinin düşürüldüğünün farkında olmaması halinde bile sorumlu olacak

20.04.2018-11:40 - (Son Güncelleme: 20.04.2018-12:13)

Emsal nitelikteki kararla kilometresinin düşürüldüğü ortaya çıkan araç, satıcıya verilip bedeli iade edilecek.

KM'Sİ DÜŞÜRÜLMÜŞ ARACI ALDI

Kaynaklardan gelen haberlere göre, bir otomobili almak için ikinci el araç satılan internet sitesine giren vatandaş, '54 bin 700 kilometre ve hasarsız' notunun paylaşıldığı ilanı gördü ve araç sahibiyle irtibata geçti vatandaş, 22 bin lira karşılığında beğendiği otomobili satın aldı. Satış işleminden 8 gün sonra aracı servise götüren vatandaş gerçekleri öğrenince yıkıldı

'Orijinal' diye satın aldığı aracın birçok parçasının değiştirildiği, kilometresinin ise 137 bin 864'ten 54 bin 700'e düşürüldüğünü bilgisini alan alıcı, parasının iadesi istemiyle satıcıya müracaat etti. Mağdur alıcı, satıcının parayı ödemeye yanaşmaması sebebi ile mahkemenin yolunu tuttu.

'GÖRÜP ALDI, SORUMLU DEĞİLİM'

10. Asliye Hukuk Mahkemesi'ndeki davada ifade veren mağdur alıcı, satış bedelinin iadesini ya da bu mümkün olmazsa yıpranmış araç satılması nedeniyle 4 bin TL tazminatın davalıdan tahsiline karar verilmesini talebinde bulundu

Mahkemede savunma yapan satıcı ise davacının aracı görüp beğenerek satın aldığını öne sürerek servise götürerek incelettiğini, aracı muayene ettirme yükümlülüğünün de davacıya ait olduğunu, satın alındığı haliyle aracın satıldığını savunarak davanın reddini talep etti. Tarafları dinleyen mahkeme, davanın kısmen kabulü ile bin 500 liranın davalıdan tahsiline hükmü verdi. Kararı mağdur alıcı temyiz etti. Dava dosyasını yeniden inceleyen Yargıtay 13. Hukuk Dairesi, milyonları ilgilendiren emsal nitelikte bir karar vermiş oldu.

SORUMLU SATICIDIR

Yüksek mahkeme, satılan aracın kilometresinin düşürülüp satılması durumunda, bu gizli ayıbın varlığını bilmese bile satıcının sorumlu olduğuna hükmünü verdi. Yargıtay kararında, satıcının; alıcıya yönelik bildirdiği niteliklerin satılanda bulunmaması sebebiyle sorumlu olacağı vurgusunu yaptı.

Aracın değerini ve alıcının ondan beklediği faydaları ortadan kaldıran veya önemli ölçüde azaltan maddi, hukuki ya da ekonomik ayıpların bulunması durumundan da satıcının sorumlu olduğu hatırlatması yapıldı.

Kararda, "Alıcı ayıbı ihbar etmek suretiyle satılanı geri vermeye hazır olduğunu bildirerek sözleşmeden dönme, satılanı alıkoyup ayıp oranında satış bedelinden indirim isteme aşırı bir masraf gerektirmediği takdirde bütün masrafları satıcıya ait olmak şartıyla satılanın ücretsiz onarılmasını isteme, imkan varsa satılanın ayıpsız bir benzeri ile değiştirilmesini isteme haklarının hepsine sahiptir. Satıcı ayıpların varlığını bilmese bile bundan davacıya karşı sorumluluk sahibi olur. Alınan bilirkişi raporunda dava konusu aracın kilometresinin indirilmiş olması sebebiyle gizli ayıplı olarak satıldığı tespit edildi. Dava konusu araç gizli ayıplı olarak satıldığı için davacının talebi yönünde bedelin iadesi gerekir. Mahkemece, dava konusu aracın davalıya iadesi koşulu ile ödenen bedelin tahsiline karar verilmesi gerekir, yazılı şeklide hüküm tesisi usul ve yasaya aykırı olup bozmayı gerektiriyor. Karar oy birliği ile bozulmuştur" şeklinde ifadelere yer verildi.

Son Dakika Ekonomi Haberleri için aşağı kaydırın.


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal