İkinci El Araç Satışına Yeni Düzenleme: 5 Bin Lira Ceza Kesilecek

İkinci el otomobil alım satımla uğraşanlar için zorunlu olan yetki belgesi uygulaması 1 Eylül 2020'de başlıyor.

06.08.2020-14:12 - (Son Güncelleme: 06.08.2020-13:45) İkinci El Araç Satışına Yeni Düzenleme: 5 Bin Lira Ceza Kesilecek

Uzun zamandır gündemde olan ve 1 Eylül tarihinde uygulamaya konması beklenen ikinci el araç satışına yetki belgesi zaruriyeti çerçevesinde belge almak için müracaat edenlerin sayısı % 10'ları dahi ulaşamazken, ikinci el araç satışını ilgilendiren yönetmelikte gidilen farklılıklar da Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sunuldu. 

Konu olan belge olmadan o tarihten itibaren araç alım satım yapılamayacak. 

İkinci el araç satışı yapanları, ödeme yolları ile satış koşullarını da düzenleyen yönetmelik sayesinde oldukça ciddi cezalar da uygulanacak.

Fakat düzenlemenin uygulamaya konulmasına sayılı günler kala ikinci el araç işini yapan 50 bin işletmenin oldukça ufak bir kısmının belgeyi aldığı görülürken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a sunulan ve yeni düzenlemelerin olduğu yönetmelik değişikliğiyle de belgesiz araç satanlara araç başına 5 bin lira ceza verilmesi bekleniyor.

İLK ARAÇTA 5 BİN LİRA CEZA

Düzenlemeye bakıldığında yetki belgesiz araç alım satım yapan şahsa ilk araçta 5 bin lira, ceza sonrası satış işlemini sürdürmesi durumunda da araç sayısına göre bu ücret giderek artacak.

BAKANLIK VERGİ MÜKELLEFİ YAPACAK

Tekrar yeni yapılan değişikliklere bakıldığında; ikinci el araç alım satımını kayıt dışı yapılması durumunda da bu şahısların belirlenip Maliye Bakanlığı'na bildirileceğini, konu olan şahıslarla alakalı bakanlığın inceleme yapılacağını ve bu şahısların vergi mükellefi yapılıp, beyanname cezası verilecek.

YETKİSİ OLMAYAN SANALDA DÜKKAN AÇMAYACAK

Diğer taraftan Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sunulan düzenlemede ikinci el motorlu kara aracının satılması, satışından cayılması ya da taşıt teslim belgesinin müddetinin bitmesi durumunda 3 gün içerisinde ilanların yayından kaldırılması talep edilirken, internette satışa çıkarılan ikinci el araçlarla alakalı, işletmelerin mensupluğundan önce Bakanlığın internet sitesinden ya da Bilgi Sisteminden sorumluluk belgesi denetimi yaparak sorumluluk belgesi olmayan işletmelerin elektronik ortam üzerinden mağaza açılışına izin verilmemesi, işletmelerin elektronik ortamda üzerindeki mağaza ismi olarak yetki belgesinde yer alan unvan ya da işletme ismini kullanmasının sağlanması talep ediliyor.

İLAN YASAĞI

Yeni Şafak'ta yer alan habere göre, yönetmelikte gidilen farklılıklara ayrıca, işletmelerin her ilanından önce bakanlığın internet sitesi üzerinden ya da Bilgi Sisteminden yetki belgesi denetimi yaparak yetki belgesi olmayan şirketlerin ilanlarını yayımlamaması ve yayımlanmış olanların geri çekilmesi, aynı ikinci el motorlu kara aracılığıyla ilgili birden çok firma aracılığıyla verilen ilanlarda, araç sahibi olan ya da o araçla ilgili taşıt teslim belgesi olan işletmenin talebiyle mükerrer ilanları yayımdan kaldırılması da isteniyor.

SATIŞTAN YEDİ GÜN ÖNCE EKSPERTİZ RAPORU

Yapılan düzenlemede, satışı yapanların, satışın işleminin yapıldığı tarihten önceki 7 gün içerisinde ekspertiz raporu almasını ve o raporla ilgili ücretin de satışın alıcı sebebiyle yapılamaması halinde alıcı, başka hallerde yetki belgesine sahip işletme aracığıyla ödenmesi talep ediliyor.

Konu olan raporun muhtemel mağduriyetleri önlemek için yetki belgesine olan işletme ile raporu hazırlayan işletme aracılığıyla minimum 5 sene süre ile gizlenmesi şartı da gündemde.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal