EGR Valfi Nedir?

Arabalarda önemli bir işlev üstlenen EGR Valfi nedir, nasıl arızalara neden olur ve EGR valfi temizliği hangi aralıklarla yapılmalıdır? İşte, merak edilenler...

18.05.2018-19:34 - (Son Güncelleme: 28.05.2021-12:28) EGR Valfi Nedir?

Otomobillerde önemli bir işlevi olan EGR valfi, merak edilen parçalardan biridir. Düzenli bakım yapılmadığı takdirde, daha geniş kapsamlı arızalara neden olması muhtemel olan EGR valfi, aracın motor kısmında yer alır ve birçok işlevi bulunur. Peki, EGR valfi tam olarak nedir?

EGR VALFİ NEDİR?

EGR valfi elektropnömatik bir valftir. Motor kısmında yer alır ve egzoz gazı devridaim aşamasına kumanda etmek amaçlı kullanılır. EGR Valfi değişik şirketlerin üretimine göre bazı değişiklikler gösterse de çoğu zaman iki valf ve bir EGR soğutucu ile EGR Sistemini meydana getirirler. EGR sistemi motora gelen taze havanın düşük oranda yanmış egzoz gazı ile karışmasını sağlayarak motorun yanma bölmesinde yanma sıcaklığını ve fazla oksijen miktarını düşürür. EGR, nitrojen oksitlerin olduğu yüksek yanma ısılarını azaltarak NOx emisyonunun düşürülmesi vazifesini üstlenmiştir. Çağdaş motorlarda EGR hem motorun emme gücünü düşürmek için hem de atık gazın belirli sürüş durumlarında yanmaya olan pozitif katkısını kullanmak için dizayn edilmiştir.

EGR VALFİ NE İŞE YARAR?

Emme manifoldunun üstüne sabitlenmiş olan EGR elektrovalfi (vites kutusu tarafı) motor kontrol bölmesinden verilen kumanda bazında emme manifolduna yollanan egzoz gazı geçişini kontrol etme vazifesi taşımaktadır.

Egzoz gazı geri dönüşüm sistemi kullanılarak egzoz gazındaki azot oksitler düşürülür. Egzoz gazının bir bölümü emilen havaya karıştırılır. Bu şekilde yanma odasındaki yanma reaksiyon hızı düşürülür ve yanma sıcaklığı azalır. Düşük yanma sıcaklığı, nitrojen oksit emisyonunun düşürülmesine imkan vermektedir. Motor tam güçte çalışırken egzoz gazı devirdaimi olmaz, çünkü iyi bir güç kazancı için yanma odasında çok miktarda oksijen olması lazımdır.

EGR VALFİ ARIZASI NASIL ANLAŞILIR?

Çoğu zaman EGR Valfi kirlenmesi yada bozulması ardından araç motorunun sarsıntılı bir biçimde çalışması yada hiç çalışmaması biçiminde kendini gösterebilir. Sonrasında artan yakıt tüketimi gözle görülür derecede yükselecektir. Çekiş düşüklüğü, hareket durumundayken titreme yada zıplama, tekleme gibi belirtiler göstermesi EGR Valfinin kirlendiğinin bir işareti olabilir. Eğer vaktinde müdahale edilmez ise başka problemlerin çıkması muhtemeldir. Bu sebeple en kısa sürede EGR valfinin temizletilmesi lazımdır.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal