Otomatik Bilgi Paylaşımı Sistemi Nedir?

Gurbetçiler 2019 yılından beri ertelenen Otomatik Bilgi Paylaşımı yasasının yürürlüğe girmesiyle birlikte maaşlarını kaybedebilirler. Peki, Otomatik Bilgi Paylaşımı nedir?

11.10.2021-14:06 - (Son Güncelleme: 11.10.2021-17:55)  Otomatik Bilgi Paylaşımı Sistemi Nedir?

Yaklaşık 2 yıldır ertelenen ve bu yıl da ertelenmesi beklenen Otomatik Bilgi Paylaşımı Sistemi, Avrupa’da yürürlüğe girdi. Anlaşma uzun zamandır bazı çevrelerce yapılması bekleniyordu. 2022’ye tahmin edilmesi beklenen anlaşma bu hafta yürürlüğe girdi ve birçok gurbetçi maaşını ve işini bu anlaşma yüzünden kaybedebilir. Gurbetçileri ilgilendiren bu konu, bir anda gündem konusu oldu. Peki, Otomatik Bilgi Paylaşımı Sistemi nedir?

OTOMATİK BİLGİ PAYLAŞIMI NEDİR?

Daha önce 2 yıl boyunca ertelenen ve bu yılda ertelenmesi beklenen anlaşma yürürlüğe girdi. Bu sebeple yurt dışında yaşayan 7 milyon Türk vatandaşının finansal bilgileri bazı ülkelerle paylaşılmaya başlandı. Bu ülkeler arasında AB ülkeleri, İngiltere, ABD ve Kanada bulunuyor. Bu anlaşmayla birlikte 2019 yılından itibaren gurbetçilerin Türkiye’deki finans bilgileri Avrupa ülkelerine bildirilecek.


Otomatik Bilgi Paylaşımı Sisteminde her yıl bir yıl önceki bilgiler gösteriliyor. Anlaşma 2019 yılında revize edildiği için bu Otomatik Bilgi Paylaşımını kullanacak ülkeler, gurbetçilerden 2019’da itibaren olan vergileri istiyor. Bilgi değişimi kapsamında banka ve benzeri finansal kuruluşlardaki hesapların bakiyeleri Avrupa ülkelerine bildiriliyor. Gayrimenkul bilgileri verilmiyor lakin emekli maaşı bilgileri gibi finansal bilgiler veriliyor. İstenen bilgilerin istenme nedeni olarak vergi sunuluyor.


OTOMATİK BİLGİ PAYLAŞIMI SİSTEMİ NE ZAMANA KADAR SÜRECEK?

30 Eylül’de başlayan paylaşım durumu sonrası gözler gurbetçilere çevrildi. Erteleme beklenip ertelenme yapılmadığı için birçok gurbetçi bilgilerini paylaşmayı unutacağa benziyor. Birçok gurbetçinin eksik belgeler nedeniyle “bilgi ve belge” kaçırıyor konumuna düşmesi muhtemel. Bu sebepten ötürü birçok gurbetçi, yaşadıkları ülkelerin maliyelerine savunma vermeleri gerekiyor. Bilgilerini paylaşmayan ya da paylaşmayı unutan gurbetçiler vergi kaçırmak suçundan yargılanabilirler. Paylaşımlar yıl sonuna kadar sürecek.

OTOMATİK BİLGİ PAYLAŞIMI SİSTEMİ KİMLERİ KAPSIYOR?

Paylaşımı yapmayan gurbetçiler, bildirilmeyen paranın miktarına göre vergi cezalarına tutulacaklar. Sadece Almanya değil, birçok Avrupa ülkesinin de yaptırıma gideceği biliniyor. Paylaşılmayan para miktarı 100 binin üzerindeyse para yaptırımları uygulanacak. Para cezası yanında 10 yıllık tüm finansal bilgileri de istenecek.

Otomatik Bilgi Paylaşımı Sistemi, yurtdışında yaşayan tüm Türkleri kapsıyor. Yurt dışında yaşayan Türkler ilk banka hesaplarındaki paraları bildirmek zorunda. Hesabın niceliğine göre tüm hesapların bildirilmesi konusunda hususlar da bulunuyor. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal