28.05.2022-13:48 (Son Güncelleme:28.05.2022-15:49)


1

Osmanlı'da sofrada kullanılan tek araç kaşıktı. Şimşir, abanoz, sedef, bağa gibi çok çeşitli malzemelerle kaşık yapılırdı.



2

Yeniçerilerin başlıklarının ortasında, sefere giderken kaşıklarını soktukları "kaşıklık" denen özel bir bölüm vardı. Sofraya gelen yemeklerden ancak bir iki lokma alıp, diğer yemeğe geçilirdi.



3

Sofra kurallarına göre fazla yemek, durmadan atıştırmak, başkasının sırasını kapmak, oburluk sayılır, hoş karşılanmazdı. Osmanlı’da tüm yırtıcı memelilerin ve sürüngenlerin eti haramdı. Yılan, akrep, karga, saksağan eti yenmemeliydi. Ayrıca yenmelerine izin verilen hayvanların kanını içmek ve yumurtalıklarını yemek de haramdı.



4

Sarayın ekmeği diğer ekmeklerin tümünden üstündü. "Has ekmek" denen bu ekmek, sarayda yapılır ve has fırınlarda pişirilirdi. Eskiden iftarda pişirilen ve sahurda tekrar ısıtılıp sofraya getirilen pilava "temcit pilavı" denirdi.



5

Evliya Çelebi’ye göre sokak satıcılarının başlıcaları şunlardı, "Safranlı, şekerli pirinç lapası satan zerdeciyanlar, sakatat satan başçıyanlar, çeşitli et yemekleri satan kebapçıyanlar, köfteciyanlar, püryancılar, yahnicıyanlar, paludecıyanlar, südli aşçıyanlar, sucukçıyanlar, hoşabcıyanlar, şerbetciyanlar, salebciyanlar, helvacıyanlar, börekciyanlar, çörekciyanlar, simitciyanlar, lokmacıyanlar, ekmekciyanlar, yemişciyanlar, meyhaneciyanlar, yoğurtcıyanlar, peynirciyanlar."



6



7



8



9



10

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR