31.07.2021-09:15 (Son Güncelleme:31.07.2021-11:21)


1

İstatistiksel açıdan orman yangınlarının her geçen yıl yükseldiği fark ediliyor. Nedenlerine bakıldığında yüzde 89'u insan, yüzde 11'i ise yıldırım gibi doğa olaylarından kaynaklı. İnsan kaynaklı olanlarda bahçe temizliği ve anız yakmak gibi faaliyetler öne çıkıyor.



2

Bununla birlikte ormanda bırakılan bir cam parçası ya da iyice söndürülmeyen bir sigara izmariti bile yangını başlatabiliyor. Son dönemlerde bunlara elektrik nakil hatları sebebiyle çıkan yangınları da eklememiz gerekiyor. Osmaniye'deki yangının elektrik hattından çıkmış olma ihtimali bir hayli yüksek.



3

Türkiye'nin mevcut iklim şartlarında yılın belli bir dönemlerinde yangın çıkma riski bulunmaktadır, buna yangın mevsimi denilmektedir.



4

Mayıs ve kasım aylarını kapsayan bu dönemde en riskli dönem, hava sıcaklarının aşırı arttığı temmuz - ağustos aylarıdır. Bu dönem içerisinde ormanların altına dökülen ölü örtü adı verilen yapraklar, kurumuş dallar yangının çok hızlı bir biçimde büyümesine sebep olur.



5

Hava durumunun yüksek basınçtan etkilendiği mevkilerde hava çöküyor, çöktüğü için de kuruyor. Son zamanlarda ise hava sıcaklığının yükselmesine bağlı olarak toprak ve bitki örtüsü kuruyarak yanmaya daha müsait bir duruma geldi.



6

Antalya'da şu an bağıl nem oranı yüzde 6 gibi anormal bir seviyede. Hava çökerken rüzgâr tepeden esiyor, aynı anda da kuruyor. Dağların yamaçlarından esen rüzgar arazide bulunan ağacı, yaprağı, otu kurutarak yanmaya uygun bir duruma getiriyor, en ufak kıvılcımda her şey tutuşabiliyor. Bu duruma da 'fön etkisi' deniliyor.



7

Şu anda tüm dünyada yangınlar yaşanıyor. Aynı zamanda pek çok bölgede yangın çıkması iklim krizine bağlı orman yangınlarının tipik bir özelliği. İki yıl önce Avustralya'da aynı özellik görüldü.



8

Ormanların yüzde 15'i yandı. 2010 yılında Rusya orman yangınları benzer özellikler gösterdi. Ormanların içine siteler kurulması, oteller yapılması, piknik yapanların cam bırakması, izmarit atması yangın çıkma ihtimalini yükseltiyor. Ormanlardaki yapılaşmayı, turizmi sanayi ve maden tesislerini engellemek gerekiyor.



9



10

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR