Orkide hangi ortamı sever, kaç günde bir sulanır, kaçıncı boğumdan budanır? Püf noktalarıyla orkide bakımı

Orkide bakımı diğer çiçek türlerine göre biraz daha zahmet istemektedir. Dikkat etmeniz gereken birçok noktası vardır. Orkidenizi uzun yıllar boyunca muhafaza etmek isterseniz işin püf noktalarını bilmeniz gerekmektedir. İşte tüm detaylarıyla orkide bakımı…

18.03.2022-09:10 - (Son Güncelleme: 18.03.2022-09:53) Orkide hangi ortamı sever, kaç günde bir sulanır, kaçıncı boğumdan budanır? Püf noktalarıyla orkide bakımı

Orkide yetiştirmeye karar verdiğinizde ilk olarak koyacağınız yeri belirlemelisiniz. Orkideyi koyacağınız yerin aydınlık olması ancak direkt ışık almıyor olması önemli bir detaydır. Pencere önü değil ama daha yan kenarlarına doğru koyabilirsiniz. Orkideler doğu cepheye bakan yerlerde daha iyi büyürler. Güney ya da batı cephede de büyüyebilirler ancak bir perde ile korunmaları daha sağlıklı olur. 

Orkidenizin yaprakları ışık konusunda size yol gösterebilir. Eğer zeytin yeşili ise yeterli ışık alıyor demektir ancak renkleri koyulaşmış ise yeterli ışık alamıyor demektir. 

Tomurcuklanma döneminde oda sıcaklığına dikkat edin!

İdeal oda sıcaklığı gündüzleri 23 C akşamları da 18 C. yerini benimsedikten sonra oda sıcaklığındaki dalgalanmalardan etkilenmesi zorlaşacaktır. Ancak tomurcuklanma dönemlerinde sorun olabilir. Çünkü serin ortamlar tomurcuklanmasını durdurabilir. 

Orkide bakımı

Orkideyi sabah saatlerinde sulayın!

Genel olarak 4 ila 7 günde bir sulamak gerekse de bu kesin bir kural değildir. Orkidenin su ihtiyacı saksı ortamı ile değişkenlik gösterebilir. Sulama sıklığını ışık ve oda sıcaklığı belirler. Yaz aylarında daha çok su isteyebilirken kış aylarında sulama sıklığı azalabilir. Dikkat edilmesi gereken husus birçok bitki gibi orkideler de kuraklığa dayanımı azdır. Her zaman için toprağının bir miktar nemli olması iyi gelecektir. Her bitkide olduğu gibi sabah saatlerinde sulamak faydalı olacaktır. 

Orkide nasıl sulanır?

Sulama şeklini şu şekilde yapabilirsiniz; bitkiyi akan suyun altına tutarak bitki harcının suyu tamamen emmesini sağlayın. Sulama suyunun tuz içeriği çiçek için oldukça önemlidir. Yağmur suyu veya tuz içeriği düşük kaynak suyu kullanarak tuzun çiçeğe vereceği zararları azaltabilirsiniz. 

Orkideler yüksek nemi sever!

Orkideler yüksek nemi severler. Orkidelerinize gün içerisinde ara ara spreyleme uygulayabilirsiniz. Diğer yolu ise bitkinizi altı çakıl taşları ve suyla dolu bir saksıya koymaktır ancak saksı tabanının içerisinde su kalmamasına dikkat edin. 

Gübreleme

Orkidenizi ortalama haftada bir gübrelemek yeterlidir. Orkideler için az gübreleme daha verimlidir. 

Çiçeklenme


Phalaenopsis orkideleri, türleri içinde çiçek açma süreleri en uzun olandır. Orkidelerin 2 ila 6 ay arası süren çiçek açma süreleri vardır. 

Çiçek döken orkide nasıl canlandırılır?

Çiçekleri döküldükten sonra yapacağınız bakım ile tekrar çiçeklerin çıkmasını sağlayabilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken orkidenizin bulunduğu ortamın sıcaklığının biraz düşürmektir. Yaklaşık olarak 16 derecenin altına çekebilirsiniz. 2 ila 3 hafta kadar böylesi serin bir ortamda orkidenizi tutmanız yeterlidir. Bu süre boyunca özellikle geceleri hafifçe spreyleme yapmanız orkidenizde canlanma etkisi yaratacaktır. 


Orkidenin sapları sararıp kahveye dönünceye kadar bekleyip sonrasında budama yapılabilirsiniz. Çiçeğinizin saplarını doğru noktadan kesmeniz gerekmektedir. Sapın artık kurumaya başladığını gördüğünüz boğumun bir alttaki boğumunu referans alabilirsiniz. Bu boğumun bir kaç santim yukarısından budamanız yeterlidir. 

Orkide de saksı seçimi nasıl olmalı?

Genellikle 10 ila 12 cm civarında ufak saksılar çiçeğiniz için yeterlidir. Mecbur kalmadıkça çiçek açmış haldeyken saksı değişikliği yapmayın çünkü bu çiçeklerin dökülmesine yol açabilir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal