Olaf Scholz Kimdir?

Angela Merkel resmen başkanlıktan ayrıldı. Yerine Sosyal Demokrat Parti'den Olaf Scholz getirildi. Alman hükümetinde bir Türk bakan da bulunuyor. Peki, Olaf Scholz'un siyasi yaşamı nasıl?

08.12.2021-15:52 - (Son Güncelleme: 29.01.2022-09:47) Olaf Scholz Kimdir?

Angela Merkel’in 16 yıllık koltuğu boş kaldı ve yerine sosyal demokrat Olaf Scholz geldi. 20 yıldan uzun süredir sosyal demokratlar hükümetin başına gelemiyordu. Merkel’in görevinden ayrılmasıyla birlikte bu trend son buldu. 3 yıldır Angela Merkel’in başkan yardımcılığını yapan Scholz, hükümetin başına geçiyor.

OLAF SCHOLZ KİMDİR?

Yeni Almanya Başbakanı, Aşağı Saksonya’nın Osnabrück şehrinde 1958 yılında doğmuştur. Büyüdüğü şehir Hamburg’dur. Ailesi tekstil endüstrisinde çalışmaktadır. Biri teknoloji girişimcisi olmak üzere iki kardeşi vardır. Hamburg Üniversitesi’nde hukuk bölümünü okuyan Scholz, 17 yaşında Sosyal Demokrat Parti’ye katıldı. Lutherci bir aileden gelen siyasetçi, Evangelist bir kilisede vaftiz edilmiştir. Seküler bir çizgi ilerlemektedir ve gençliğinde kiliseyi terk etmiştir. 

Gençliğinde birçok konferansa katılan Scholz, sürekli Marksist siyasetçileri desteklemiş, kapitalist ekonomiyi aşmayı vurgulamıştır. 2002 federal seçimlerde meclise girmiştir. 2002 ile 2004 yılları arasında SPD genel sekreterliğini yapmıştır. 2007 ile 2009 yılları arasında Merkel hükümeti altında Sosyal İşler Bakanlığı yapmıştır. 2011 yılında Bunderstag’ı bırakmıştır. Hamburg’un valisi olmuştur.

BAŞKAN YARDIMCILIĞI DÖNEMİ

2017 seçimlerinde CDU, CSU ve SPD koalisyona devam etmiştir. Scholz koalisyonda Ekonomi Bakanlığı’na atanmıştır. 14 Mart 2018’de Ekonomi Bakanlığı’na getirildi. Ekonomik Bakanı yana sıra Merkel’in yardımcılığına da getirilmiştir. Dönemi Pandemiye denk gelip, bu dönemde komşuları İtalya ve Fransa’dan daha iyi bir ekonomik duruşa sahip oldu. 10 Ağustos’ta kendisi başkan adaylığını açıkladı. Merkel’in başkanlığa aday olmayacağı açıklandıktan sonra bir anda favoriler arasına girdi. Seçimde meclisin yüzde 25,6lık kısmına sahip oldular. Trafik Işıkları Koalisyonunun başkan adayıdır. 24 Kasım’da başkanlığı kesinleşti. 8 Aralık’ta Alman Şansölyesi oldu. Scholz yemini sırasına tanrı sözünü etmedi. 


KİŞİSEL YAŞAMI

Sosyal Demokrat Parti üyelerinden Britta Ernst ile evlidir. 2018 yılına kadar Hamburg’da yaşamışlardır. İkili Potsdam’da yaşamaktadır. Dini görüşü hakkında herhangi bir fikir ortaklığı bulunmamaktadır. 

ALMAN HÜKÜMETİNDE TÜRK BAKAN

Almanya’da yeni hükümet kuruldu ve Angela Merkel’in neredeyse çeyrek asırlık hükümdarlık dönemi sona erdi. Sosyal demokrat, liberal ve yeşiller partisinin koalisyonuyla birlikte yeni hükümet kuruldu. Yeni hükümetin başına Sosyal demokratların lideri Olaf Scholz, başbakan oldu. Hükümette Tarım Bakanı dikkat çekti. 55 yaşındaki Cem Özdemir, yeni Alman hükümetinin Tarım Bakanı oldu.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal