15.09.2020-14:04 (Son Güncelleme:16.04.2024-08:57)


1

Özellikle yaz aylarında sıkça karşılaşımıza çıkan ödem problemi, birçok hastalığın habercisi olabilir. Peki ödem nedir? Ödeme sebep olabilecek hastalıklar nelerdir? Vücut neden ödem yapar? Hangi hastalıklar ödeme neden olur? İç Hastalıkları Uzmanı Dr.Öğr. Üyesi Uğur Dilek Calap, vücutta ödem oluşmasının nedenlerini açıkladı. Vücut dokularında ve bu dokular arasındaki fizyolojik boşlukta vücut sıvılarının birikmesi sonucunda ödem oluşur. Ödem, vücutta sıvı birikmesi sonucunda şişlik olarak ortaya çıkar. Dr. Öğr. Üyesi Uğur Dilek Calap, çeşitli sağlık problemlerinden sebep ödemin ortaya çıkabileceğini söylerken, ödeme neden olan durumları ve sağlık sorunlarını aktardı.



2

Ayakta Durmak

Ayakta Durmak

Uzun süre hareketsiz şekilde oturmak ya da ayakta kalmak, ayaklarda oluşan ödemin önemli nedenlerinden biridir.



3

Hamilelik

Hamilelik

Bilindiği üzere hamilelik sürecinde de hormonal değişiklikler meydana gelir ve bölgesel olarak veya vücut genelinde ödem oluşabilir.



4

Lenfödem

Lenfödem

Lenf damarları hasar gördüğünde veya tıkandığında da vücudun ilgili bölgesinde ödem oluşabilir.



5

Damar Yetmezliği veya Varis

Damar Yetmezliği veya Varis

Kan akışı bacak damarlarında düzgün gerçekleşmediği takdirde, damarlardaki sıvı dokulara geçerek ödem yapar.



6

Karaciğer ve Böbrek Yetmezlikleri

Karaciğer ve Böbrek Yetmezlikleri

Ödemin bir diğer nedeni ise kandaki sıvının dokulara geçişini önleyen biyolojik maddelerin üretiminde aksamalar olması ve böbrek işlevlerinin yeterli gerçekleşmemesidir.



7

Alerji

Alerji

Alerji sonucunda da vücut ödem yapabilir. Vücut, alerjik maddeyle karşılaştığında tepkimeye girer. Bu durum lokal olarak veya vücut genelinde ciddi ödem ile sonuçlanır.



8

Böcek Isırıkları

Böcek Isırıkları

Böcek ısırması sonucunda da ödem oluşabilir. Böceklerin salgıladığı maddelerin etkisiyle ısırık bölgesinde sıvı birikmesi mümkündür.



9

Kilo Almak

Kilo Almak

Alınan kilo ile birlikte yağ dokusunun damar sistemini olumsuz etkilemesi veya yüksek tansiyon gibi rahatsızlıklara neden olması ile ödeme zemin hazırlanır.



10

Hormonlar

Hormonlar

Kadınlarda oluşan ödem, adet dönemleri ile menopoz gibi hormonların değişim gösterdiği durumlarda vücutta ortaya çıkabilir.



11

Kalp Hastalığı

Kalp Hastalığı

Kalp yetmezliği olduğunda, kan pompalama işlemi düzgün gerçekleşmez ve bacak damarlarında biriken kandan sıvı geçişi sonrası ciddi ödem ortaya çıkar.



12

Darbe

Darbe

Dışarıdan alınan darbeler, reaksiyon geliştirebilir, bu da vücutta ödem oluşmasına neden olabilir.



13

Enfeksiyon

Enfeksiyon

Bir diğer ödem nedeni ise enfeksiyon. Dokuların mikroorganizmalarla enfekte olmasının ardından gelişen iltihabi tepkimeler, dokularda ciddi sıvı birikmesine sebep olduğu için ödeme neden olur.



14

Toplardamarların Tıkanması

Toplardamarların Tıkanması

Bacak damarlarının, oluşan pıhtı ile tıkanması sonucunda da damardan dokulara sıvı geçişi yaşanır ve bu da ödeme sebep olur.



15

İlaç yan etkileri

İlaç yan etkileri

Bazı tansiyon ilaçları, ağrı kesiciler veya hormon tedavi ilaçları vücutta ödem oluşmasına sebep olabilir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR