Ödem ne demek, vücuttaki ödem nasıl atılır?

Ödem ne demek? Ödem nedir? Ödem nasıl atılır? Ödem atmak için ne içmeli? Bacaklardaki ödeme ne iyi gelir? İşte, ödem hakkında merak edilen soruların cevapları...

23.02.2021-11:16 - (Son Güncelleme: 14.06.2022-17:23)

Dokularımızın ve organlarımızın ihtiyacı olan oksijene ulaşabilmesi için bu sıvılara ihtiyacı var. Bu rutin işleyişin bir sonucu olarak da her gün düzenli olarak vücudumuzdan belli bir miktar sıvıyı dışarı atıyoruz. Gün içerisinde aldığımız sıvılarla attığımız sıvılar arasında bir denge bulunuyor. Bu dengenin bozulması bir sağlık sorunu olarak karşımıza çıkıyor. 

Ödem ne demek?

Ödem, tıp dünyasında ‘sıvı tutulumu’ olarak bilinen, vücudumuzun dokularında fazladan sıvı birikmesine verilen isimdir. 

Yediğimiz içtiğimiz her şeyin vücudumuzun her yerine dolaşım sistemimizle yani kalbimizin pompaladığı kanla taşınıyor. Besinlerden aldığımız vitaminler, mineraller, oksijen vb. damarlarla dokularımıza, hücrelerimize ulaştırılıyor. Kılcal damarlara sızan sıvılar bazen vücudun bazı dokularında birikebiliyor. Dokularda biriken bu sıvılar şişkinliklere yol açıyor. Daha çok bacaklarda, ayaklarda, ayak bileklerinde, ellerde, kollarda oluşan bu şişkinlikler ödem olarak tanımlanıyor. 

Ödem nasıl atılır?

Kadınlarda gebeliğin ve her ay adet dönemlerinde yaşanan hormon değişikliklerinin, çok fazla tuz tüketmenin, hareketsiz yaşam tarzının, kullanılan bazı ilaçların ve bazı enfeksiyonların neden olduğu ödemin vücuttan atılması sağlık açısından önem taşır. 

Ödem, kalp yetersizliği, böbrek hastalıkları, karaciğer hastalıkları, Tiroid, Romatizma gibi pek çok hastalığın bir sonucu olarak da yaşanabilir. Bu yüzden ödem atma yöntemini belirlemek için ödeme sebep olan şeyin ne olduğunu iyi saptamak gerekir. 

Herhangi bir hastalıktan kaynaklanmayan ödem probleminde ödemden kurtulmanın yolu yaşam alışkanlıklarını değiştirmekten geçiyor. Sıvı tüketimini arttırıp tuz, alkol, gazlı içecekler, şeker, kafein ve karbonhidrat tüketiminin en aza indirilmesi, Uzun süre aynı pozisyonlarda oturmamak veya yatmamak, istirahat ederken bacakların yukarı kaldırılması, hareketsiz kalmamaya gayret etmek, spor yapmak ve spor yapmayı alışkanlık haline getirmek ödem atmada etkilidir. 

Ödem atmada en etkili yöntemlerden biri de vücuttan sıvı atımını hızlandırmaktır. Bunun için idrar söktürücü ilaçlar ve bitkisel yöntemler en sık denenen ödem atma yöntemleri arasındadır. İdrar söktürücü ilaçlar kesinlikle bir hekim kontrolünde kullanılmalıdır çünkü en başında da söylediğimiz gibi vücuda alınan sıvıyla vücuttan atılan sıvının arasında bir denge var ve bu dengeyi korumak önemli. İdrar söktürmek istersen fazla sıvı kaybına neden olmak en son istenecek şey olur. 

ödeme iyi gelen yöntemler?

Ödem atmak için ne içilmeli?

Ödem atmak için idrar söktürücü etkiye sahip bitki çayları ve karışımlar içilebilir. 

-Adaçayı 

-Ihlamur, 

-Yeşil çay, 

-Kantaron otu, 

-Anason, 

-Biberiye, 

-Rezene, 

-Maydanoz, 

-Hindiba, 

-Papatya çayı iyi ödem söktürücüleri arasında kabul edilir

Bacaklardaki ödeme ne iyi gelir?

Bacaklardaki ödemin nedeni bir toplardamar tıkanıklığı olan varislerden de kaynaklı olabilir. Varislerden kaynaklanan ödem için varis çorabı kullanılabilir. Fazla kilolardan kurtulmak ve düzenli spor yapıp tuz tüketimini azaltmak bacaklardaki ödemden kurtulmanın ilk adımıdır. 

Kolda ödem ve ağrı durumu lenfödem sebebiyle de olabilir. Lenfödem kol ödemi olarak da tanımlanır. 

Mihrab Kurt
mihrabkurt@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal