Nissan, Barselona'daki Fabrikasını Kapatma Kararı Aldı

Merkezi Japonya'da olan, çok uluslu otomobil firması Nissan, İspanya'nın Barselona kentindeki Serbest Bölge'de etkinlik gösteren ve 3 bine yakın personelin çalıştığı fabrikasını kapatmaya karar verdi.

28.05.2020-12:20 - (Son Güncelleme: 28.05.2020-12:22) Nissan, Barselona'daki Fabrikasını Kapatma Kararı Aldı

Merkezi Japonya'da olan, çok uluslu otomobil firması Nissan, İspanya'nın Barselona kentindeki Serbest Bölge'de etkinlik gösteren ve 3 bine yakın personelin çalıştığı fabrikasını kapatmaya karar verdi.

Nissan, Barselona'daki fabrikasını kapatma kararını resmi bir şekilde İspanya devletine ve sendikalara bildirdi.

İspanya Endüstri, Ticaret ve Turizm Bakanlığı'ndan gelen açıklamada, "Barselona'daki fabrika stratejiktir. Çünkü Barselona ve İspanya'dan ayrılmak demek, 500 milyondan fazla nüfusu olan bir pazara sahip Avrupa Birliği'ni terk etmek demektir. Yatırım yapmak, 1 milyar avroyu aşabilecek kapatma maliyetinden daha karlı olacaktır." denildi.

Bakanlığın, fabrikayı kapatma kararından üzüntü duyduklarını belirttiği Nissan Motor Company Limited'e, "alternatif aramak için bir çalışma grubu kurulmasını" teklif ettiği belirtildi.

Açıklamada aynı zamanda, Nissan'ın kararının resmi olarak verilmesinin peşinden fabrikanın kapatılmasıyla alakalı süre ve koşulların düzenlenmesi için görüşmelerin başlayacağı açıklandı.

İspanya devletinin, önümüzdeki günlerde Katalonya özerk devleti, Barselona Belediyesi, Serbest Bölge Müdürlüğü ve sendika sorumlularıyla toplantı yapacağı belirtildi.

Dışişleri Bakanı Arancha Gonzalez Laya da konuyla alakalı açıklamada, devlet olarak fabrikasını kapatmaması için Nissan'a her türlü destek ve yardımı teklif ettiklerini belirtti. Laya, "Nissan, Avrupa hükümetlerinin sunduklarına bakmaksızın Asya'daki faaliyetlerine yeniden odaklamayı planlıyor." ifadesini kullandı.

Katalonya Özerk Hükümet Başkanı Quim Torra'nın da Nissan'ın Barselona'daki merkezinin idarecileriyle gün içerisinde videolu konferans yöntemiyle bir toplantı düzenleyeceği açıklandı.

Öte yandan Nissan'ın kararının peşinden fabrika personellerinin hemen eylem başlatarak, Serbest Bölge girişini kapattıkları belirtildi.

Japon medyası son zamanlarda verdiği haberlerde, Nissan'ın Barselona'daki fabrikasının faaliyetini sonlandırarak üretimi Renault fabrikalarına kaydırmayı planladığını yazmıştı.

İspanyol medyasındaki haberlerde de Nissan'ın Barselona'daki fabrikasının dolaylı bir şeklide 20 binden fazla kişinin istihdam kaynağı olduğu ve kapatılmasının ciddi problemler oluşturacağının altı çizildi.

Coronavirüs pandemisi sebebiyle ekonomik buhrana sürüklenen İspanya'da bu senenin sonu itibariyle ekonomide % 13'a varan küçülme yaşanması ve işsizlik oranının % 19'a yükselmesi bekleniyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal