NASA ve SpaceX Veri Paylaşımı Yapacak

NASA ve SpaceX uydu çarpışmalarını önlemek için anlaşma imzaladı.

19.03.2021-15:52 - (Son Güncelleme: 19.03.2021-15:52) NASA ve SpaceX Veri Paylaşımı Yapacak

NASA ve SpaceX, uydu çarpışmalarını önlemek amacıyla birbirleri arasında veri paylaşmayı kabul etti. Yörüngeye bugünkünden çok daha fazla starlink uydusu yerleştmreyi planlayan SpaceX'in hali hazırda 1000'den fazla uydusu var.

İlk olarak 12 bin uydu için fırlatma izni isteyen SpaceX'in, on yıl içeriisnde uzaya yaklaşık 42 bin uydu göndermesi bekleniyor.

Bu anlaşmanın asıl ve en önemli amacı yörüngedeki uyduların birbiriyle çarpışma ihtimalinin artması olarak gösterilebilir. Bu sebeple NASA ve SapaceX ortak bir anlama imzalam gereği duydular.

NASA'nın yakın ve hızlı nesnelerin yaklaşımını belirleyip standart bir bağlaç değerlendirme sürecini kullanarak yörüngeye nesneleri fırlatan diğer varlıkları zaten çalışıyor. SpaceX ile yapılan bu anlaşma şu an ve önümüzdeki senelerdeki çarpışmaların önlenmesi için önümüzdeki yıllarda aktif olarak birlikte çalışacaklarını garanti ediyor.

Anlaşma kapsamında NASA, SpaceX’e görevleri hakkında önceden bilgi vermeyi ve çarpışma ihtimali durumunda varlıklarını hareket ettirmemeyi kabul etti. NASA'nın kaçılması gereken eylemlerde Starlink'e güvenmesi dikkatlerden kaçmadı.

SpaceX ayrıca NASA’nın Starlink’in otomatik kaçınma önlemlerini programlamak için sağladığı bilgileri de kullanacak. Bu sayede uydular kaçamak eylemler yapmak zorunda kalmayacak.

NASA yönetici Vekili Steve Jurczyk konuyla ilgili yaptığı açıklamada; “Toplum, küresel iletişim, navigasyon, hava durumu tahmini ve çok daha fazlası için alana dayalı yeteneklere bağlıdır. Ticari şirketlerin gittikçe daha fazla uydu fırlatmasıyla birlikte, hepimizin güvenli bir alan ortamı sağladığından emin olmak için iletişimi artırmamız, veri alışverişinde bulunmamız ve en iyi uygulamaları oluşturmamız kritik önem taşıyor.” dedi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal