Muhtar olma şartları nelerdir? Kimler muhtar olabilir, kimler olamaz? Muhtar nasıl seçilir? Muhtar olmak için gereken şartlar

Bireysel olarak mahallede yaşayan vatandaşların işlemlerini yerine getirmekle mükellef olan muhtarlık görevi, seçim dönemlerin en fazla araştırılan konular arasında yer alır. Muhtar olma şartlarını merak edenler nasıl muhtar olunacağını da ilgiyle araştırır. Peki, Muhtar olma şartları nelerdir? Kimler muhtar olabilir? İşte, muhtarlık göreviyle ilgili tüm bilinmesi gereken bilgiler..

23.05.2022-22:46 - (Son Güncelleme: 23.05.2022-22:46) Muhtar olma şartları nelerdir? Kimler muhtar olabilir, kimler olamaz? Muhtar nasıl seçilir? Muhtar olmak için gereken şartlar

Kelime anlamında ele alındığında muhtar, ‘seçilmiş kişi’ şeklinde ifade edilirken bir köy ya da mahallenin yönetiminden sorumlu kişi olarak bilinir. Köy ve mahallelerde tüzel kişilik sistemi işlenir ve görev süresi de 5 yıl olarak belirlenir. Bölgede yaşayanlar tarafında seçilen muhtarların yardımcıları olarak azaları da vardır.

Köy ya da mahallerin yasal işlerini yürütmekle sorumlu olan muhtarların siyasi partilerle bir ilgisi yoktur. Sadece seçim zamanlarında adaylığını koyarlar.

Muhtar olma şartları nelerdir

Kimler muhtar olabilir, kimler olamaz?

Devlete bağlı her kurumda olduğu gibi muhtarların da muhtarlık görevine gelebilmeleri için bir takım şartları taşıması gerekiyor. belirlenen kriterlere uymayan adaylar, yanlış beyanla muhtar olarak seçilmiş olsa bile yasal olarak ceza almasına neden olur.

Muhtarlık görevi için gereken şartlar

- T.C. vatandaşı olması,

- Aday olunan mahallede ikamet ediyor olması,

- 25 yaşını doldurmuş olması,

- Yüz kızartıcı suçu olmamış olması,,

- En az ilkokul mezunu olması.

Kimler muhtar olamaz?

- Hırsızlık ve kaçakçılık suçu olanlar,

- Dolandırıcılık ve sahtecilikten hüküm giymiş olanlar,

- İnancı kötüye kullananlar,

- Ağır hapis cezası alanlar,

- Kamu hizmetlerinde yasaklanmamış olanlar.

Muhtar nasıl seçilir?

Muhtar seçimleri mahalle vaya köy halkı tarafından yapılır. 5 yılda bir gerçekleştirilen seçimlerde adaylar siyasi partilerden bağımsız bir şekilde adaylığını koyarlar. Gizli oy kullanımıyla yapılan seçimler sonrası oy sayımıyla birlikte mahallenin ya da köyün muhtarı seçilmiş olur.

Elvan Çıldır
elvan@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal