Muhammen bedel nedir, ne demektir? Muhammen bedel nasıl hesaplanır? Muhammen bedel tespiti hakkında detaylı bilgiler

Muhammen bedel ne anlama gelmektedir? Muhammen bedel hesaplaması nasıl yapılmaktadır? Vatandaşlar tarafından araştırılan Muhammen bedel hakkında sorularınızın cevapları haberimizin içeriğinde yer almaktadır ...

24.05.2022-00:15 - (Son Güncelleme: 24.05.2022-00:15) Muhammen bedel nedir, ne demektir? Muhammen bedel nasıl hesaplanır? Muhammen bedel tespiti hakkında detaylı bilgiler

Muhammen bedel en basit hali ile ''tahmin edilen, oranlanan'' anlamına gelmektedir. Muhammen bedeli açacak olursak;  ihale yolu ile satışı planlanan bir taşınmaz ya da taşınır malın, piyasa koşullarına göre bilirkişi tarafından tayin edilmiş piyasa değerini ifade eder.

Muhammen Bedel Hesaplanması nasıl yapılmaktadır? Amacı nedir?

Ürünün, taşınmazın veya malın emsal değeri göz önüne alınarak düzenlemeler yapılmaktadır. Yapılan hesaplar bilirkişiler veya devlet kurumlarınca incelenir. Belirli yol ve yöntem izlenerek hesaplanan değer üzerinden ihaleye çıkartılmış olur. Muhammen bedel hesaplamalarında emsallerin dışında ihaleye çıkacak veya satılacak ürün ise pazar payı ve arz-talep gibi bilgilerde göz önünde bulundurularak hesaplama yapılır. Muhammen bedel emsallerinden belirli yüzdelerde az veya çokta olabilmektedir.

Muhammen bedel hesaplaması, düzenlenecek olan ihalelerde  satılacak olan mal sahibinin ve ihaleye katılacak yani malı alacak kişinin mağdur olmaması şeklinde düzenlenir. Her iki tarafında memnuniyetine bakılır.

Muhammen bedelin altında teklif ne anlama gelmektedir?

Muhammen bedelin altında teklif demek verilen değer tutarın altında olan tekliftir. Bazı kurum ve bankalar muhammen bedel altındaki teklifleri kabul görmemektedir. Bu gibi durumlarda da ihale sonuca bağlanmamış olur ve ihale sonuçlanana kadar muhammen bedel teklifi kabul görene kadar bir kaç defa tekrarlanabilir. 

muhammen bedel ne demek

Tuğçe Kızıldemir
tugcekzldmr@haber35.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal