Mide şişkinliği hangi hastalığın belirtisidir? Hangi yiyecekler mide şişkinliği yapar? Nane çayı mide şişkinliğinin doğal ilacı

Bireyi oldukça rahatsız eden sağlık sorunlarından biri olan mide şişkinliğini doğal yöntemler ile önleyebilirsiniz. Erkeklere oranla kadınlarda görülme sıklığı çok daha yüksek olan mide şişkinliğini önlemenin en önemli yolu ise hazımsızlığı önleyen lifli besinler ve bitki çayları tüketmektir. Sık sık yaşanan mide şişkinliği laktoz intoleransının işareti de olabilir. Mide şişkinliğinden kurtulmanın en etkili yolu ise beslenme alışkanlığının değişmesidir.

07.04.2022-10:00 - (Son Güncelleme: 07.04.2022-12:00)

Mide şişkinliği insanı çok rahatsız eden bir rahatsızlıktır. Yemek yedikten sonra böyle bir şişkinlik sorunu yaşıyorsanız, aslında çözümü basit bir takım değişikliklerde saklıdır. 

Mide şişkinliğini etkileyen faktörler arasında kişinin cinsiyeti de etkilidir. Gerçekleştirilen araştırma sonuçlarına göre; kadın bireyler erkeklere oranla yüzde 19 çok daha fazla şişkinlik sorunu ile karşılaşmaktadır. Mide şişkinliğini önlemenin ilk adımı kişinin yemek alışkanlığını değişmesidir.

Mide şişkinliğine yol açan besinler 

Lif tüketiminde önemli bir nokta da bazı lif bakımından zengin yiyecekleri yeme konusunda dikkatli davranmalısınız bunun nedeni de lif zengini bazı ürünlerin şişkinlik ve kramp oluşmasına sebebiyet vermesidir. 

Mide şişkinliğine yol açan lifli besinler;

- Brokoli

- Karnabahar

- Lahana

- Brüksel lahanası 

- Fasulye 

Şeker içeren ürünlerden uzak durun!

Süt ürünlerinden alınan laktoz ve meyveden alınan fruktoz çeşitli şişkinliklere yol açmaktadır. Bu besinler eğer size zarar veriyor ise bu yiyeceklerden uzak durmalısınız. İlerleyen yaşlarda şekerin sindirilmesi de daha zorlaşır. 

Mide şişkinliği laktoz intoleransı belirtisidir. Laktoz intoleransı şu anlama gelir. Sindirilmemiş laktoz, bakterilerin onu parçalayarak gaz ve su çıkardığı kolona doğru hareket etmesine yol açar. Bu gaz ve su birikmesi daha sonra şişkinliğe ardından da mide kramplarına ve ishale neden olur. 

Lifli ürünler mide şişkinliğini önler mi?

Mide şişkinliğini önlemenin önemli hususlarından biri de lif tüketimidir. Tam buğday ekmeği, baklagiller, meyveler ve sebzeler ile şişkinliği önleyebilirsiniz. Uzmanlar günde 25 ila 30 gram lif tüketimini tavsiye etmektedirler.

Nane çayı hazımsızlığı sonlandırıyor

Nane çayı mide şişkinliğe iyi gelen besinlerden biridir. Nane, mide kaslarını gevşeterek hazımsızlığın ortadan kalkmasını sağlar. Aynı zamanda tüketilen yiyeceklerin midede daha hızlı hareket etmesine yardımcı olur. 

Mide şişkinliğine iyi gelen bitki çayı

Günlük olarak alınan sodyumun yüzde 70'inden fazlası önceden paketlenmiş ve hazırlanmış gıdalardan geliyor. Sodyum içeriği yüksek yiyecekler tuz ve su tutulmasına yol açıyor. 

2019 yılında gerçekleştirilen bir araştırma sonucuna göre yüksek sodyumlu diyetlerin daha fazla şişkinliğe yol açtığı ispatlandı. Bu sebeple de aşırı su tutma ve şişkinliği önlemek için tuzlu gıdalardan kaçınmak da oldukça önemlidir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal