MHRS Nedir, Nasıl Randevu Alınır?

Hastane randevusu almak için hem online olarak hem de telefonla arayarak iki farklı işlem gerçekleştirilebiliyor. Peki, MHRS e-devlet girişi nedir, hastane ve aşı randevusu nasıl alınır, nasıl üye olunur ve şifre alınır, randevu nasıl iptal edilir?

15.11.2019-12:51 - (Son Güncelleme: 04.02.2022-14:44)

Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) dilediğiniz hastane ve doktordan, istediğiniz saati ve tarihi seçerek randevu alma imkanı sağlıyor. Hastanelerden randevu almak için iki yöntem bulunuyor. Vatandaşlar evlerinden bu işlemi bir tıkla halledebiliyor. İşte detaylar...

NEDİR?

T.C. Sağlık Bakanlığı bünyesinde bulunan sağlık kurumlarından randevu alma amacı ile poliklinik hizmeti almayı temin eden bir uygulamadır. Türkiye’de uygulanmakta olan MHRS, 'Sağlıkta Dönüşüm Projesi' kapsamı içerisinde AB’nin kabul etmiş olduğu 20 temel kamu hizmetlerinden biridir.

Kamu hastanelerinde ve bağlı sağlık kurumlarında dağınık halde uygulanan randevu sistemlerini merkezileştirmiştir. Kamu hastanelerinin randevu sistemlerini tek bir merkezden yöneten ilk ve tek sistem olma iddiasını barındırmaktadır. Randevu sistemi üzerinden toplanan istatistik verileri alınacak olan yeni sağlık politikalarının gelişmesine dair bilgi ve öneri sunmaktadır.

Merkezi Hekim Rаndevu Sistemi (MHRS); vаtаndаşlаrın Sаğlık Bаkаnlığı'nа bаğlı olan 2. ve 3. bаsаmаk hаstаneler ile аğız ve diş sаğlığı merkezleri için аlo182 hаttı üzerinden Merkezi Hekim Rаndevu Sistemi(MHRS)'ni аrаyаrаk cаnlı operаtörlerden veyа web üzerinden kendilerine istedikleri hаstаne ve hekimden rаndevu аlаbilecekleri bir uygulаmаdır.

Sağlık Bakanlığı tarafından 'Sağlıkta Dönüşüm' kapsamında 2010 senesinde Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) hayata geçirildi.

E-DEVLET İLE MHRS'YE GİRİŞ NASIL YAPILIR?

e-Devlet sistemine eklenen yeni özelliklerden biri de MHRS girişidir. Bu şekilde e-Devlet sistemi içerisinde üyeliği bulunan vatandaşlar MHRS üyesi olmadan da hastane randevusu alabilmektedir. e-Devlet şifresi PTT şubelerinden 2 TL ödeyerek alınabileceği gibi, internet bankacılığı kullanarak da yapılmaktadır.

e-Devlet şifresine sahip olan vatandaşlar direkt olarak MHRS sistemine giriş yapmak için hastane randevu sisteminin web sitesine giriş sağlamalıdır. Bunun sonrasında ‘e-Devlet ile giriş’ seçeneği işaretlenmesi gerekmektedir. Ardından vatandaşlar direkt olarak e-Devlet kapısı sistemi girişine sistem tarafından yönlendirilmektedir. Bu aşamada ise vatandaşların T.C. kimlik numarası ve e-Devlet şifrelerini girmeleri ve bu işlemin ardından ‘Giriş’ butonunu işaretlemeleri gerekmektedir. Bu işlemlerin ardından da vatandaşlar MHRS sistemine giriş yapabilirler.

MHRS Randevu Sistemi

ALO 182 İLE HASTANE RANDEVUSU NASIL ALINIR?

İnternet kullanmayan kimseler için geliştirilmiş bir uygulama olan ALO 182 hastane randevu hattı yardımı ile dakikalar içinde istenen hastaneye randevu alma işlemi yapılabilir. Bunun için de vatandaşların telefonlarından 182 numarasını tuşlamaları gerekmektedir. Ardından telefona cevap veren yetkili kişi hastanın T.C. Kimlik Numarası, randevu almak istediği hastane ile birlikte randevu almak istediği tarih bilgilerini istemektedir. Hasta tarafından verilen bilgiler yardımı ile hangi saatin boş olduğu ifade edilmektedir. Arzu eden hastalar isterse doktor seçiminde de bulunabilmektedir. Tüm işlemlerin sonucunda randevu onaylanır ve sistemde kayıtlı olan cep telefonunuza randevu ile ilgili detaylar gönderilir.

HASTANE RANDEVU NASIL İPTAL EDİLİR?

ALO 182 aranarak hastane randevusu iptal etme:

- Ev, iş, ankesör ve cep telefonlarından Sağlık Bakanlığı'na bağlı olan 'ALO182' çağrı merkezi aranır. Bu arama ise randevu zamanından en az 80 dakika önce olmalıdır.

- ALO 182 numaralı telefonu arayan vatandaş tarafından çağrıya yanıt veren asistana randevu talebinde olan vatandaşın T.C. Kimlik Numarası paylaşılır. Asistan vatandaş bilgilerini sistem üzerinden doğrular.

- Vatandaş iptalini istemiş olduğu randevusunun, tarih ve zaman bilgisini asistan ile paylaşır. Asistan tarafından ilgili randevu iptal edilir.

Web üzerinden hastane randevusu iptal etme:

- Hekim Randevu Merkezi Online Randevu ekranına T.C. Kimlik Numarası ve şifre ile giriş yapılmalıdır.

- Randevu Geçmişi bölümüne tıklayarak alınmış olunan tüm randevu bilgilerine ulaşılır ve 'Randevu iptal' işlemi bu kısımdan uygulanır.

- Randevu iptali için Randevu iptal kısmı işaretlenerek randevu iptal edilir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal