Meteoroloji Tarih Verdi: Nefes Alamayacağımız Kadar Sıcak Günler Geliyor!

Uzmanlardan kavurucu sıcaklara ilişkin kritik uyarı geldi. 31 Temmuz ile 2 Ağustos tarihleri içinde İstanbul’un en sıcak günleri yaşayacağı bildirildi.

29.07.2021-09:04 - (Son Güncelleme: 29.07.2021-09:39) Meteoroloji Tarih Verdi: Nefes Alamayacağımız Kadar Sıcak Günler Geliyor!

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nden vatandaşlara kritik uyarı geldi. Tarihler 31 Temmuz ve 2 Ağustos’u gösterdiğinde İstanbul son zamanların en sıcak günlerini yaşayacak. Temmuz ayının sonunda etkisini gösterecek bunaltıcı sıcakların 3 gün süreyle git gide artarak devam etmesi düşünülüyor. Buna bağlı olarak İTÜ Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Deniz Demirhan dikkat çeken değerlendirmelerde bulundu. 

ETKİSİNİ GÖSTEREN NEMDEN DOLAYI SICAKLIKLAR İNSANLARA NEFES ALDIRMAYACAK

MGM tarafından verilen belirli tarihlerde söz konusu kavurucu sıcaklıkların 35 derece civarına kadar artacağını dile getiren Demirhan, sıcaklığın üzerine nem de eklenince nefes bile aldırmayan bir bunalma yaşadığımızı dile getirerek '1929 yılından itibaren bakarsak, temmuz ayında 38 derece sıcaklıklar görülmüş. Bu nedenle önümüzdeki günlerde beklenen sıcaklık değerleri de mevsim normallerinde. Sıcaklıkların anormal olmaması bizim kendimizi korumayacak olmamız anlamına da gelmiyor. Çünkü önemli noktalardan biri de nem değeri. Bu değerler, hissedilen sıcaklık değeri de düşünüldüğünde bizim için tehlike arz ediyor. Ölçülen sıcaklığın üzerine nem de eklenince, sıcaklığı çok daha fazla hissediyoruz' ifadelerini kullandı.

'NEM DEĞERİ YÜZDE 67'LERE ÇIKACAK'

Meteoroloji mühendisi Demirhan sıcaklık için uyarılan tarihler içinde nem ile beraber hissedilen derecenin 50 olduğunu belirterek 'Nem değerleri en fazla yüzde 67'ye kadar çıkabilir. Haliyle nem değeri yüzde 60'ların üzerine çıktığı zaman beklenen 35 derece sıcaklığı, 50 derece olarak düşünmek gerekir. Sıcaklıkların yükseleceği ağustos başında rüzgâr da çok kuvvetli olmayacak. Sadece İstanbul'da değil, Tekirdağ, Ege ve Akdeniz kesimleri de bundan etkilenecek. Kanada'da görülen 50 dereceye yakın sıcaklık değerleri iklim değişimiyle açıklanabilirken, İstanbul'da beklenen yoğun sıcaklıklarda henüz bunu düşünmek için çok erken' şeklinde konuştu.

ORMAN YANGINLARI YAŞANABİLİR 

Dr. Demirhan, bir önemli uyarıda daha bulanarak yaşanacak bu sıcaklıkların orman yangınlarına sebep olabileceğini dile getirerek, 'Sıcaklık artışları ile üzerimize ısı dalgalarının gelmesi ise önümüzdeki günlerde çok fazla orman yangınlarına sebep olabilir. İklim değişimiyle birlikte daha öncesinde önümüze afet olarak çıkmayan yıldırım ve şimşek olaylarını, afet olarak karşımıza çıkarıyor' dedi.

'EGE DE 46 DERECE SICAKLIKLAR GÖRÜLEBİLİR'

Gelen kavurucu sıcaklıklar ile nefes almakta bile zorluk yaşayacağımızı bildiren Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Meteoroloji Laboratuvarı Başkanı Meteoroloji Mühendisi Adil Tek de sıcaklıkların belirlenen seviyenin üstüne çıkacağının haberini vererek 'Bu haftadan itibaren sıcaklıklar Türkiye'nin özelikle Batı bölgelerinde artış gösterecek. İstanbul'da sıcaklıklar yaklaşık 35 dereceyi görecek. Ancak birkaç derece oynama payı ile 37 derece sıcaklıkları da görmemiz mümkün. Sadece İstanbul değil, Marmara'nın tamamı ve Ege Bölgesi'nde de sıcaklıklar artacak. Özellikle Ege Bölgesi'nde 46 derece sıcaklıklar görebiliriz' ifadelerini kullandı.

'37 DERECE İSTANBUL İÇİN REKOR BİR ARTIŞ'

Diğer yandan bu sıcaklıkların rekor bir artış olduğunu bildiren Prof. Tek bu sıcaklıkları uç değer olarak nitelendirebileceğimize de değinerek 'Eğer İstanbul'da sıcaklık 37 dereceye çıkarsa, rekor bir sıcaklık görmüş olacağız. Genel ağustos ayı içerisine baktığımızda bu sıcaklıkları da uç değerler olarak tabir edebiliriz. Bu tarihler için çok sık rastlanan bir durum değil. Yaz aylarının kendi sıcaklık değerlerinin yanında bir de Kuzey Afrika'dan gelen beslenme ile sıcaklıklar artıyor' dedi. 

İLLERE GÖRE HAVA DURUMU 

İSTANBUL °C, 33°C Parçalı ve az bulutlu 

ANKARA °C, 33°C Parçalı ve az bulutlu

İZMİR °C, 38°C Az bulutlu ve açık

ANTALYA °C, 40°C Az bulutlu ve açık 

ZONGULDAK °C, 29°C Parçalı ve az bulutlu 

TRABZON °C, 29°C Parçalı ve çok bulutlu, yerel olmak üzere aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların doğusunda yerel olarak kuvvetli olması bekleniyor.

ERZURUM °C, 29°C Parçalı bulutlu, kuzey çevreleri yerel olmak üzere sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı

DİYARBAKIR °C, 39°C Az bulutlu ve açık

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal