Memurlar reklam filminde yer alabilir mi? Devlet memuru reklam filminde yer almasının cezası var mı? Devlet memurunun reklam filminde yer alabilmesi için gereken şartlar

Memur olarak devlet kurumunda çalışan bir kişinin reklam filminde oynayıp oynayamayacağı merak edilmektedir. Devlette çalışan bir kişinin hakları Devlet Memurları Kanunu’nda açıklanmıştır. Buna göre memur olan bir kişinin reklam filminde yer alıp alamayacağı en çok araştırılan konular arasında yer alıyor. İşte merak edilen konu hakkındaki tüm detaylar…

20.06.2022-13:10 - (Son Güncelleme: 20.06.2022-13:10) Memurlar reklam filminde yer alabilir mi? Devlet memuru reklam filminde yer almasının cezası var mı? Devlet memurunun reklam filminde yer alabilmesi için gereken şartlar

Devlete atanmış ve devletin herhangi bir kurumunda çalışan bir memurun belli başlı kurallara uyması gerekmektedir. Bu kurallar Devlet Memurları Kanunu’nda açık bir şekilde ifade edilmiştir.Buna göre her devlet memuru kanunda yer alan maddelere uymak zorundadır. Memur olarak görev yapan bir kişi hiçbir ticari faaliyet içerisine giremez. Reklam filminde oynayacak olan bir memur bu durumdan bir gelir elde Etmesi durumunda reklam filminde yer alması mümkün olmayacaktır. Bu konu 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 28. maddesinde açık bir şekilde ifade edilmiştir. Kanun maddelerinde yer alan ifadelere göre bir memurun reklam filminde oynayıp oynayamayacağı konusunu sizlerle paylaştık.İşte merak edilen konu hakkındaki tüm detaylar…

Devlet memuru reklam filminde oynayabilir mi?

Devlette memur olarak çalışan bir kişinin hakları kanunlar ile belirlenmiştir. Eğer bir Devlet kurumunda çalışıyorsanız bu kurallara uymak zorundasınız. Buna göre reklam filminde rol almak isteyen bir devlet memurunun ticari gelir elde edeceği göz önünde bulundurularak reklam filminde yer alması yasaktır. Bu durum 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 28 maddesinde açık bir şekilde anlatılmıştır. Buna göre kanunda yer alan ifadeler şu şekildedir:

 " Ticaret ve diğer kazanç getirici faaliyetlerde bulunma yasağı:( Memurlar Türk Ticaret Kanununa göre (Tacir) veya (Esnaf) sayılmalarını gerektirecek bir faaliyette bulunamaz, ticaret ve sanayi müesseselerinde görev alamaz, ticari mümessil veya ticari vekil veya kollektif şirketlerde ortak veya komandit şirkette komandite ortak olamazlar. (Görevli oldukları kurumların iştiraklerinde kurumlarını temsilen alacakları görevler hariç). Memurlar, mesleki faaliyette veya serbest meslek icrasında bulunmak üzere ofis, büro, muayenehane ve benzeri yerler açamaz; gerçek kişilere, özel hukuk tüzel kişilerine veya kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına ait herhangi bir iş yerinde veya vakıf yükseköğretim kurumlarında çalışamaz. Memurların üyesi oldukları yapı, kalkınma ve tüketim kooperatifleri, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve kanunla veya Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle kurulmuş yardım sandıklarının yönetim, denetim ve disiplin kurulları üyelikleri ile özel kanunlarda belirtilen görevler bu yasaklamanın dışındadır.(2) Eşleri, reşit olmayan veya mahcur olan çocukları, yasaklanan faaliyetlerde bulunan memurlar bu durumu 15 gün içinde bağlı oldukları kuruma bildirmekle yükümlüdürler,"

Devlet Memuru Reklam Filminde Yer Alabilir Mi

Buna göre memur bir kişinin reklam filminde oynayamayacağı açık bir şekilde ifade edilmiştir. Bununla birlikte yer alan başka bir maddede ise memurların sanat eserleri ortaya çıkaran bunların tespitini yapan radyo televizyon kuruluşlarında yer almasının usullere aykırı olduğu söylenir. Bu madde 05/12/2012 tarihli ve 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanununun 1 inci maddesinde açık bir şekilde ifade edilmiştir. Bu maddede yer alan ifadeler şu şekildedir:

" Bu Kanunun amacı, fikir ve sanat eserlerini meydana getiren eser sahipleri ile bu eserleri icra eden veya yorumlayan icracı sanatçıların, seslerin ilk tespitini yapan fonogram yapımcıları ile filmlerin ilk tespitini gerçekleştiren yapımcıların ve radyotelevizyon kuruluşlarının ürünleri üzerindeki manevi ve mali haklarını belirlemek, korumak, bu ürünlerden yararlanma şartlarını düzenlemek, öngörülen esas ve usullere aykırı yararlanma halinde yaptırımları tespit etmektir."

Bu maddeye göre sanat eseri olarak sayılan ilim ve edebiyat musiki, güzel sanatlar veya sinema alanında yapılan eserlerin hepsi sanat eseri olarak geçmektedir. Bu durum meşhur kanununda ise "Hakların Kullanılması" başlığı adı altında 18.maddede açık bir şekilde ifade edilmiştir. Bu maddede yer alan ifadeler ise şu şekilde:

 "Mali hakları kullanma yetkisi münhasıran eser sahibine aittir. Aralarındaki özel sözleşmeden veya işin mahiyetinden aksi anlaşılmadıkça; memur, hizmetli ve işçilerin işlerini görürken meydana getirdikleri eserler üzerindeki haklar bunları çalıştıran veya tayin edenlerce kullanılır. Tüzel kişilerin uzuvları hakkında da bu kural uygulanır. Bir eserin yapımcısı veya yayımcısı, ancak eserin sahibi ile yapacağı sözleşmeye göre mali hakları kullanabilir."

Memurların reklam filminde yer alması durumuda ne olur

Yukarıda kanunlarla çizilmiş olan açıklamalar çerçevesinde bir devlet memurunun belirtilen davranışlara uyuması durumunda reklam filminde oynayabilmesi mümkündür. Ancak devlet memurunun mesai saatlerinin dışında bu görevi icra etmesi ve elde edilen mali hakların dışında herhangi bir ücret talep etmemesi gerekir. Bununla birlikte Sosyal Güvenlik kuruluşlarından herhangi biriyle de ilişki içerisinde bulunmaması gerekir.Buna karşılık devlet memuru telif ücreti karşılığı ile televizyon reklamında yer alabilir. 

Hilal Nas
hilalnas@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal