Mayısmun Çiçeği virüsü nasıl bulaşır? Mayısmun Çiçeği virüsü nedir, nerelerde görüldü?

Korkuluğu rüya şimdide Mayısmun Çiçeği virüsü oldu. İngiltere, Portekiz ve İspanya'da görülen bu virüs endişeleri arttırdı. Mayısmun çiçeği virüsü nedir, nasıl ortaya çıktı ve belirtileri nelerdir sorularına yanıt aranmaya başlandı. Virüs vaka sayılarının artış göstermesi üzerine meraklar arttı. İşte, maymun çiçeği virüsü hakkında tüm detaylar haberimizde yer almaktadır

18.05.2022-21:30 - (Son Güncelleme: 18.05.2022-21:30) Mayısmun Çiçeği virüsü nasıl bulaşır? Mayısmun Çiçeği virüsü nedir, nerelerde görüldü?

Orta ve Batı Afrika'nın tropikal yağmur ortmanlarında meydana gelen virüs hastalık haline gelmesi vatandaşları korkutmaya başladı. İngiltere, İspanya'nın devamında şimdide Portekiz'de vaka sayıları artış gösterdi. Mayısmun çiçeği virüsü tüm dünyayı alarma geçirdi. Peki, maymun çiçeği virüsü nedir, belirtileri nelerdir? sorularının yanıtı haberimizde

Mayısmun çiçeği virüsü nedir?

Mayısmun Çiçeği Hastalığına, Poxviridae ailesindeki Orthopoxvirus cinsinin bir üyesi olan maymun çiçeği virüsü (Monkeypox) neden olur. 1958 yılında ilk olarak laboratuvar maymun kolonilerinde çiçek benzeri bir hastalık salgının ortaya çıkması gündeme geldi. Bu duruma ise 'maymun çiçeği' adı verilerek hastalık ortaya çıktı.

Mayısmun çiçeği virüsünün ilk olarak Orta Afrika ve Batı Afrika olmak üzere iki farklı genetik durum yer alırken maymun çiçeği virüsü daha şiddetli ve yüksek ölüm oranı içermektedir.

Mayısmun çiçeği virüsü nasıl bulaşır?

Mayısmun çiçeği virüsü bir kişiden diğerine lezyonlar , vücut sıvıları, solunum damlacıkları ve yatak örtüsü gibi kontamine materyallerle temas yoluyla bulaşır.

Mayısmun çiçeği virüsü nedir, belirtileri nelerdir?

Mayısmun çiçeği belirtileri

Virüsün yumurtlama dönemi göz önünde bulundurulduğunda 6-13 gün arası ya da 5-21 gün arasında kuluçka süreci vardır. Mayısmun çiçeği virüsünün belirtileri iki grup olarak ayrılmıştır.

Ateş, yoğun baş ağrısı, lenfadenopat, sırt ağrısı, kas aürıları ve şiddetli halsizlik belirtileri 0-5 gün arasında görülmektedir.

Diğer grup belirtilerinde ise deri döküntüsü, ateş süreci 1-3 gün sürmektedir. Döküntü, ardışık olarak maküllerden (düz tabanlı lezyonlar) papüllere (hafifçe kabarık sert lezyonlar), veziküllere (berrak sıvı ile dolu lezyonlar), püstüllere (sarımsı sıvı ile dolu lezyonlar) ve kuruyup dökülen kabuklara doğru değişiklik gösterir.

Mayısmun çiçeği tedavisi

Birden fazla ülkede görülen maymun çiçeği virüsü henüz kanıtlanmadığından dolayı güvenli tedavisi bulunmamaktadır. Mayısmun çiçeği virüsü kontrol altına alınarak çiçek hastalığı aşısı kullanılmaktadır. 2019'da çiçek hastalığı ve maymun hastalığının önlenmesi için daha yeni bir aşı onaylanmakla birlikte henüz kamu sektöründe yaygın olarak mevcut değil.

Şahsenem Aktaş
sahsenem@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal