07.03.2021-15:48 (Son Güncelleme:07.03.2021-15:48)


1

Denizlerin çöpçüsü, martılar dünyanın her yerinde benzer bir tehlikeyle karşı karşıya kalıyor. İnsan yiyecekleriyle beslenmeye alışıyorlar, avlanmayı bırakıp kilo alıyorlar.



2

Bol bol yemek yiyip kilo alıyorlar. Yetkililer martıların kolayca yemek bulmaya alıştıkları için doğal beslenme alanlarından ve denizden uzaklaştıklarını, bununla ilgili olarak önlem alınması gerektiğini belirtiyorlar.



3

Liverpool Üniversitesi'ndeki bir grup araştırmacının 6 yıl önce yaptığı bir araştırma sonucu İngiltere'deki martıların hazır yiyecekler tükettikleri için kilo aldıkları ortaya çıkmıştı. Araştırmacılar bu tarz beslenmenin kuşlar için sağlık sorunlarına yol açabileceğine dair uyarılarda bulunmuştu.



4

ABD Utah Üniversitesi Öğretim Üyesi, Ekolog ve Ornitolog Prof. Dr. Çağan Şekercioğlu ve İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa, Ormancılık Meslek Yüksekokulu'ndan Öğretim Görevlisi Ergün Bacak, konuya ilişkin bilgiler verdi. Uzmanlar simit, ekmek, pilav gibi karbonhidrat ağırlıklı yiyeceklerin martılar için çok sağlıksız olduğunu vurguladı.



5

Martıların Hazır Gıdaya Alışmasının Denize Ne Etkisi Olur?

Martıların Hazır Gıdaya Alışmasının Denize Ne Etkisi Olur?

Prof. Dr. Çağan Şekercioğlu, 'Gıdaya daha kolay ulaşan martılar hem daha az Balık avlarlar hem de bol besinden dolayı sayıları arttığı için daha fazla dışkı üretirler. Bu durumun denizlere etkisi göreceli olarak az olur. Öte yandan kapalı tatlı su havzaları etrafında sayıları artarsa, su kirliliği artabilir'. dedi.



6

Ergün Bacak: 'Sürekli sağlıksız beslenme kısa vadede sadece bireylerin sağlığını tehlikeye atsa da uzun vadede hem popülasyonların sağlığını hem de kuşların davranışlarını değiştirecektir. Uzun vadede avlanma yeteneği azalan, insana daha bağlı bireyleri ve popülasyonları görmek mümkün. Ayrıca martılar denizlerin çöpçüleri olarak bilinir. Denizlerde ölmüş balıklar, yengeçler, hatta büyük hayvan ölüleri martılar tarafından tüketilerek hızla tekrardan doğaya kazandırılmış olurlar. Martılar, bu ölüleri tükettikleri için küçük alanlarda suyun bozulmasını ve hastalıkların yayılmasını da bir nebze olsun engellemiş olurlar. Deniz çok büyük bir ekosistem olduğu için belki açık denizlerde etkisi görünmese de küçük koylarda ve lagünlerde bu etkileri daha rahat görebiliriz.' dedi.



7

Hastalıklara Yol Açabilir

Hastalıklara Yol Açabilir

Çağan Şekercioğlu: 'İnsanların beslediği martılar daha yoğun olarak yaşadıkları ve sağlıksız beslendikleri için birbirlerine hastalık ve parazit bulaştırma ihtimalleri artar. Martılar, Salmonella, E. coli, Campylobacter, Listeria, ve fecal coliform gibi bakteri ve hastalıkları taşıyıp bulaştırabilirler.' dedi.



8

Peki Bu Durum Engellenebilir mi?

Peki Bu Durum Engellenebilir mi?

Ergün Bacak:' Bu durumu engellemenin en önemli yolu insanları bilinçlendirmektir. Martıların yaban hayvanları olduğunu ve insan olmadan yaşamlarını çok rahat sürdürdüklerini anlatmak gerekiyor. Ayrıca simit ve ekmek gibi insan üretimi gıdaların iyi niyetle verilmesine karşın, martılara yarar değil zarar verdiğini duyurabilirsek, pek çok insan martılara simit verme alışkanlıklarından vazgeçecektir.' dedi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR