Manisa’da Roma Dönemine ait 3 Bin Mezar Tespit Edildi

Manisa'da Roma dönemine ait Aigai Antik Kenti'nde kazı çalışmaları başladı.

27.05.2021-19:40 - (Son Güncelleme: 27.05.2021-19:40) Manisa’da Roma Dönemine ait 3 Bin Mezar Tespit Edildi

Batı Anadolu'da kurulan 12 Aiol kentinden biri olan Aigai Antik Kenti'nde kazı çalışmaları başladı. Manisa'nın Yunusemre ilçesi Yuntdağ Köseler Mahallesi yakınında bulunan ve 2 bin 700 yıllık Aigai Antik Kenti'nde 2021 yılı kazı çalışmaları başladı. 2 bin 700 yıllık geçmişe dayanan antik kentte kazı çalışmaları 3 bin mezarın tespit edildiği nekropolis alanında sürüyor. 

KALINTILARDA DNA ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, Türk Tarih Kurumu, Yunusemre Belediyesi ve Aliağa Belediyesi sponsorluğunda gerçekleşen kazı çalışmaları, antik kentte yaşayan insanların yaşamını ve alışkanlıklarını araştırıyor. Bulunan insan kalıntıları ve kemikler üzerinde DNA çalışmaları sürdürülüyor. Buna göre kentteki ortalama insan ömrü 40 ila 45 arasında olduğu açıklandı. Beslenme alışkanlıkları ise döneme göre kötü olmadığı belirtildi.

‘MEZARLARIN TARİHİ M.Ö. 700'LÜ YILLARA AİT’

Aigai Antik Kenti Kazı Başkanı ve Manisa Celal Bayar Üniversitesi Arkeoloji Bölümü öğretim görevlisi Doç. Dr. Yusuf Sezgin şöyle konuştu:

‘Bu yıl nekropolis alanında çalışmalarımızı yoğunlaştıracağız. Nekropolis antik kente ölen kişilerin gömüldüğü alan. Bu alanda 2015 yılında Almanya, İtalya ve Fransa'dan bilim insanları başladığımız uluslararası bir projenin sonuna geldik. Kentin kuruluşu, milattan önce 700'lere dayanıyor. Yani kent 2 bin 700 yıl önce kurulmuş. Nekropolis alanında 10 mezar bulduk. Bu mezarların tarihi de M.Ö. 700'lü yıllara ait. Bu 10 mezarın özelliği kentin kuruluşu ile aynı tarihe denk gelmesidir. Bu 10 mezardaki kişilerin aslında bu kenti kuran kişiler olduğu anlamına geliyor. Alanda ise şu ana kadar 3 bin mezar belgeledik’ İfadelerini kullandı.


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal