Mide kanseri ağrısı nerede hissedilir?

Mide kanserinin en yaygın nedeni bilinçsiz beslenme alışkanlıkları ve sigara, alkol tüketimidir. Mide kanseri belirtileri nelerdir? Mide kanseri neden olur? Detaylar haberimizde...

19.10.2020-11:00 - (Son Güncelleme: 10.05.2022-14:38)

Dünyada en yaygın görülen 4. kanser türü olan mide kanserine Türkiye’de ise her yıl yaklaşık 20 bin kişi yakalanmaktadır. Mide kanserinin en yaygın nedeni bilinçsiz beslenme alışkanlıkları ve sigara, alkol tüketimidir.

Diğer kanser türlerinde olduğu gibi mide kanserinde de hastalığı en erken evrede teşhis etmek hayati önem taşımaktadır. Sindirim sistemi bozuklukları, mide bölgesinde ağrı ve hazımsızlık gibi sorunlar gün yüzüne çıkar çıkmaz uzman kontrolü önemlidir.

Mide asidinin yükselmesi kansere neden oluyor

Asidite ve geğirme: Mide asidinin yükselmesi ve geğirme problemi mide kanserinde sık karşılaşılan bir bulgudur.

Doluluk hissi: Mide kanserinin önemli bulgularından biri de yemek yerken normalden daha erken gelen doygunluk hissidir.

Kanama ve yorgunluk: Erken dönem bulgularından biri de mide içinde kanamanın meydana gelmesidir. Mide de sürekli kanama anemiye sebebiyet vermektedir.

Kan pıhtıları: Mide kanseri olanların kan pıhtısı olma oranı daha yüksektir. Bu sebeple de ani göğüs ağrısı, nefes darlığı ve bacakların şişmesi durumunda acil olarak kanın pıhtılaşmasına müdahale etmek gerekmektedir.

Bulantı ve yutma güçlüğü: Mide kanseri olan bireylerde yaygın bir biçimde görülmektedir. Mide ya da göğüs kemiğinin altındaki ağrı da yaygın semptomlardandır.

İleri evre mide kanseri belirtileri ise dışkıda kan görülmesi, batında sıvı olması, iştahsızlık ve kilo kaybıdır.


Mide kanseri neden olur?

Sindirim sisteminde yer alan tüm organları etkileyen davranışlar ve riskler mide kanserini tetikleyebilmektedir. 

Beslenme: Mide kanserinin sebeplerinden en önemlisi, yanlış beslenme alışkanlıklarıdır. Mangalda pişmiş et ve benzeri gıdalar, aşırı tuzlanmış ve salamura yapılmış sebzeler, işlenmiş gıdalar mide kanserinin oluşmasına yol açmaktadır.

Mide kanserinden korunmak için Akdeniz tipi beslenme tarzını önemlidir. Organik ve taze meyve sebze tüketmek mide kanserine karşı koruyucu bir kalkandır.

Sigara ve Alkol: Sigara alkolle birlikte tüketildiğinde mide kanseri olma riskini yükseltmektedir.

Genetik: Mide kanseri vakalarının %10’unda genetik faktör sebeplidir.

Helicobacter plori enfeksiyonu nedir? 

Enfeksiyonlar: Mide kanserine sebep olan önemli bir faktör de H.plori enfeksiyonudur. Mide kanseri vakalarının yüzde 65-85’inde H.plori enfeksiyonuna rastlanmıştır. H.plori enfeksiyonlu olguların yüzde 2’sinde de mide kanserine rastlanmaktadır. Helicobacter pylori mide ve duodenum'um çeşitli alanlarında yerleşen bir bakteridir.

Mihrab Kurt
mihrabkurt@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal