Malabar 2021 Tatbikatı Başladı! 4 Müttefik Ülke Çin'e Gözdağı Veriyor

Hint Okyanusu'nun kuzeydoğusu bölgesinde Bengal Körfezi açıklarında başlatılan ortak tatbikat yarına kadar devam edecek. Malabar Tatbikatı, Çin'in, Hint-Pasifik bölgesinde artan saldırgan faaliyetlerine karşı bir yanıt olarak yorumlanıyor.

13.10.2021-16:09 - (Son Güncelleme: 13.10.2021-17:50) Malabar 2021 Tatbikatı Başladı! 4 Müttefik Ülke Çin'e Gözdağı Veriyor

Bengal Körfesiznde ABD, Japonya, Avustralya ve Hindistan tarafından ortak askeri tatbikat başlatıldı. Kyodo ajansının paylaştığı habere göre, Japonya Deniz Öz Savunma Kuvvetleri (MSDF)’nden edinilen bilgilere dayanarak 4 ülkeden oluşan Quad ittifakının ‘Malabar 2021’ tatbikatı resmen başladı. MSDF'ye göre Malabar 2021 tatbikatında ABD donanmasına ait bir nükleer uçak gemisi Carl Vinson, bir adet Avustralya fırkateyni, bir adet  Hindistan destroyeri ve iki adet Japon gemisi yer alıyor.

MALABAR TATBİKATLARI İLK OLARAK1992 YILINDA YAPILMIŞTI

Japonya Kabine Baş Sekreter Yardımcısı Kihara Seiji’nin yaptığı basın toplantısında, tatbikat için,‘serbest ve açık Hint-Pasifik’ vizyonunun hayata geçirilmesi adına 4 ülkenin ortak adımı olacak şeklinde yorumladı. Kihara Seiji, kurulan ilişkilerin daha da güçlendirmesini umduklarını ifade etti.

Malabar tatbikatları, ilk olarak Hindistan ve ABD donanmaları tarafından 1992'de düzenlenmışti. Malabar tatbikatlarına Japonya 2015 yılında dahil oldu.

ÇİN 3. DÜNYA SAVAŞI TEHDİDİNDE BULUNUYOR

Çin ve Tayvan arasında tırmanan gerilim tüm dünya tarafından endişeyle takip ediliyor. Çin Komunis Partisi’nin güdümünde yayın yapan devlet medyası ise, açıkça ‘3. Dünya Savaşı’ tehditleri yapmaya devam ediyor. Çin merkezli Global Times’da yer alan makalede Tayvan için 'ana kara' tanımlaması yapılmış ve Çin'in bölgede gerçekleştireceği bir operasyonun 'doğal hak' niteliğinde olacağı vurgulanmıştı. Tayvan'ın yanında oluklarını açıklayan ABD'yi hedef alan makale, 'Tayvan Boğazı'nda bir savaş patlak verdiğinde, ilk ortadan kaldırılacaklar ABD askeri personelidir' şeklindeki ifadelere yer vermekteydi.

ABD DONANMASINDAN EMEKLİ AMİRAL, TARİH VERİP UYARMIŞTI

ABD donanmasından emekli olmuş amiral James Stavridis ve gazeteci Elliot Ackerman’ın birlikte kaleme aldıkları, ‘2034: A Novel of the Next World War' (2034 Dünya Savaşı senaryosu) adındaki kitap, geçtiğimiz günlerde yeni bir dünya savaşı çıkarma potansiyeline sahip olan Güney Çin Denizi’ni mercek altına almıştı.

Kitapta, böyle bir savaşın yaşanması halinde tarafların hangi silahların kullanabileceği hakkında da tahminler yer alıyor. Kitaba göre, savaş alanında insansız askeri araçların ağırlıklı olarak kullanılması bekleniyor.

ÇİN-TAYVAN ANLAŞMAZLIĞI

Pekin yönetimi, "Tek Çin" ilkesi doğrultusunda Tayvan’ın kendi topraklarının bir parçası olduğunu iddia ediyor. Tayvan Boğazı ve çevresindeki Çin askeri varlığının yanı sıra Tayvan'ın dünyanın diğer ülkeleriyle müstakil diplomatik ilişkiler kurmasına da karşı çıkıyor. BM'de ve diğer uluslararası kuruluşlarda Tayvan’ın müstakil olarak temsil edilmesine karşı çıkıyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal