Magnezyum Nedir, Faydaları Nelerdir?

Magnezyum minerali diş, kas, kemik ve protein yapısı için elzem olan, takviye mineral denildiğinde akla ilk gelen minerallerden bir tanesidir. Peki magnezyum nedir? Magnezyumun faydaları nelerdir? İşte tüm detaylar...

03.03.2021-16:07 - (Son Güncelleme: 06.01.2022-16:35)

Magnezyum minerali diş, kas, kemik ve protein yapısı için gerekli olan, mineral takviyelerinde akla gelen minerallerden bir tanesidir. Yeşil yapraklı sebze ve hububatlarda bol miktarda bulunan magnezyum kullanımı vücut için oldukça önem arz etmektedir. 

Magnezyum, insan vücudunda en yaygın dördüncü, hücre içi alanda ise potasyumdan sonra en önemli ikinci mineraldir. Vücutta toplam 25 g kadar bulunan magnezyumun yüzde 60'ı kemiklerde, yüzde 39'u hücre içi alanda ve kalan yüzde 1’i hücre dışı alanda bulunmaktadır. 

Vücut kendi başına bu minerali üretemediği için magnezyumun gıdalar yoluyla alınması gerekir. Magnezyum toprakta ve deniz suyunda bulunur. Vücutta sürekli doldurulması gereken bir magnezyum rezervi vardır. Yani bu mineralin sayısız fonksiyonlarını yerine getirebilmesi için düzenli olarak alınması gerekmektedir. 

MAGNEZYUMUN YARARLARI NELERDİR? 


Magnezyumun ana rollerinden biri, enzimlerin gerçekleştirdiği biyokimyasal süreçlerde kofaktör veya yardımcı molekül olarak hareket etmektir. Bu yönüyle 600’den fazla reaksiyonun temelini oluşturur. Bunlardan bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz. 

- Yiyeceklerin enerjiye dönüştürülmesi 

- Amino asitlerden yeni proteinler oluşturma 

- Kasların kasılmasına, gevşemesine destek olma 

- DNA ve RNA’nın oluşturulması ve onarılmasında görev alma 

- Sinir sisteminin düzenlenmesi 

MAGNEZYUMUN GÜNLÜK ALIM MİKTARI NE KADAR? 

4 yaş ve üzeri sağlıklı bireyler için günlük magnezyum alım miktarı, referans değeri 375 mg'dır. Magnezyum eksikliği durumunda doktorlar hastalara daha fazla dozajlar önerebilir. Eğer hastanın ihtiyacı yok ise takviyeyi kesebilir. Bu sebeple magnezyum takviyesi kullanmadan önce bir hekime danışmalı, kutu üzerinde yazan miktarın üzerine çıkılmamalıdır.

MAGNEZYUM İÇEREN BESİNLER


Magnezyum yönünden zengin besinler: Bezelye, karalahana, soya fasulyesi, ıspanak, patlıcan, dereotu, pazı, kuşkonmaz, mercimek, baklagiller, kırmızı erik, üzüm, avokado, greyfurt, muz, çilek ,incir, ahududu, kuru kayısı, karpuz, kabak çekirdeği, ay çekirdeği, çam fıstığı, Hindistan cevizi, ceviz, badem, kaju, yer fıstığı, susam, kimyon, kepekli pirinç, süt ürünleri, yoğurt, balık, bitter çikolata ve yoğurt.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal