Haluk Bilginer Kimdir?

Haluk Bilginer kimdir? Haluk Bilginer nerede ve ne zaman doğdu? İşte Haluk Bilginer ile ilgili tüm detaylar...

04.07.2020-17:11 - (Son Güncelleme: 04.07.2020-17:09) Haluk Bilginer Kimdir?

Haluk Bilginer, 1954 yılında İzmir’de dünyaya gelmiştir. Babası Tahsin Bilginer ve annesi Bedriye Bilginer’dir. Üç kardeş olan Haluk Bilginer İzmir Türk Kolejinde ilköğretim ve lise hayatını tamamlamıştır. Lise son sınıftayken okula ait bir bölüm olan tiyatroya katılmıştır ve Cahit Gürkan’dan ders görmüştür. İzmir’deki tiyatro yarışmasına katılan Haluk Bilginer, Demokrat İzmir Gazetesi liseler arası tiyatro yarışmasında birincilik ödülü almıştır. Liseler arası yarışmanın jüri koltuğunda oturan Ragıp Haykır, Haluk Bilginer’i İzmir Devlet Tiyatrosuna konuk oyuncu olarak davet etmiştir. Haluk Bilginer bir süre burada konuk oyunculuk yapmış fakat eğitime devam etmesi gerektiğini de fark etmiştir. Ankara Devlet Konservatuvarı Tiyatro bölümünü kazanıp mezun olana kadar burada eğitim almıştır. Okulunu bitirdikten sonra yurt dışına gitmiş ve İngiltere’de Londra Müzik ve Drama Sanatları Akademisi’nde ileri tiyatro eğitimi görmüştür. İngiltere’de 1980-1991 yılları arasında birçok müzikal, tiyatro ve oyunlarda rol almıştır.

Haluk Bilginer’in Rol Aldığı Oyunlar Şunlardır; Pal Joey, Belami, My Fair Lady, Phantom of the Opera ve Kafkas Tebeşir Daire

Türkiye’den aldığı bir film teklifi için 1987 yılında İstanbul’a dönen Haluk Bilginer, kısa bir süre için İstanbul-Londra arası gidip geldikten sonra kesin dönüş yaparak İstanbul’a yerleşmiştir. 1990 yılında aralarında Zuhal Olcay ve Ahmet Levendoğlu’nun bulunduğu Tiyatro Stüdyosunu kurmuştur. Burada pek çok başarılı oyuna imza atan üçlünün en meşhur oyunları şunlardı; Kan Kardeşleri (Willy Russel), Histeri (Terry Johnson), Bir Soluk al (Ben Elton), Tiyatro Stüdyosunu Aldatma (Harold Pinter) ve Balkon

1992 yılında Zuhal Olcay ile evlenen Haluk Bilginer, kısa süre sonra birlikte teklif aldıkları ‘Indıana Jones’ çekimleri için Hollywood’a gittiler. Daha sonra başka bir film için Türkiye’de teklif alan çift, ‘İki Kadın’ adlı film çekimleri için Türkiye’ye dönüş yaptı. Haluk Bilginer, 1996 yılında 80. Adım filminde, İstanbul Kanatlarımın Altında ve Masumiyet gibi başyapıt filmlerde rol aldı.

İkili daha sonra bir tiyatro salonu sahibi olmak istediklerine karar verip Odeon Sinemasını kiraladı ve iç dizaynı için çalışmalara başladı. Fakat kısa süre sonra talihsiz bir şekilde yangın çıkan salonu, 1999 yılında tekrar inşaata geçirip Oyun Atölyesi adlı tiyatro salonunu kurdular. Oyun Atölyesini 5 yıl birlikte işlettikten sonra üzücü bir şekilde boşandılar.

Haluk Bilginer, iki sene sonra şarkıcı olan eşi Aşkın Nur Yengi ile nikah masasına oturmuş ve aynı sene bu evlilikten Nazlı Bilginer adında bir kızı olmuştur. Aradan altı sene geçtikten sonra Aşkın Nur Yengi ile de boşanmıştır.

Haluk Bilginer Kimdir; 2020 yılına kadar yirmi beş televizyon dizisi, iki internet dizisi, altısı yurt dışı tiyatro başrolü, on dokuz Türk tiyatrosunda rol almış, aralarında Uluslararası Emmy Ödüllerinin de bulunduğu tam 10 kez En İyi Erkek Oyuncu Ödülü almış Türk oyuncu ve yapımcıdır.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal