Çiğdem Talu Kimdir?

Türk pop müziğinin bilinen en önemli isimlerinden biri olan Çiğdem Talu, müzik piyasasında akıllarda yer eden önemli işlere imza atmıştır. Sanatçıların yer aldığı, oldukça seçkin bir aileden gelen Talu, aldığı iyi eğitim sayesinde, kendini geliştirerek, müzik hususunda yetkin bir isim haline gelmiştir.

03.07.2020-12:56 - (Son Güncelleme: 03.07.2020-12:54) Çiğdem Talu Kimdir?

Çiğdem Talu'nun aşk hayatı, Melih Kibar’la arasındaki gizemli etkileşim, yazdığı sözlerdeki hassasiyet hep konuşulmuştur.

Çiğdem Talu’yu Ne Kadar Tanıyorsunuz?

31 Ekim 1939 yılında İstanbul’da dünyaya gelen Çiğdem Talu’nun ailesi oldukça ilginç ve ünlü isimlerden oluşmaktadır. Annesinin dedesi, Türk edebiyat tarihinin kilit isimlerinden biri sayılan, Recaizade Mahmut Ekrem olup, dedesi de Türk siyasetinin ve gazeteciliğinin önder isimlerinden Ercüment Ekrem Talu’dur. Kardeşi Umur Talu da gazetecidir.

Kendisi de daha sonraları felsefeci yazar Selahattin Hilav’la evlenen Talu, sanat çevresine kolaylıkla adım atabilmiştir.

Çiğdem Talu, Arnavutköy Amerikan Koleji’nde özel bir eğitim aldıktan sonra, İsviçre’ye gitmiş, filoloji eğitimini burada tamamlayarak, ülkeye geri dönmüştür.

Talu, Melih kibar’la çalışmaya başlamış, Türk popunun önemli isimlerine şarkı sözleri yazmıştır. Bu isimlerin arasında, Ajda Pekkan, Nilüfer, Nükhet Duru, Erol Evgin, Zerrin Özer gibi duayen isimler bulunmaktadır.

1972’de eşinden boşanınca, ilk şarkı sözü ‘‘Ağlıyorum Yine’’yi üretmiştir ve bu şarkı Nilüfer’in plağında yer almıştır. Bu albümün başarısıyla birlikte, 1975 yılında Eurovision Şarkı Yarışması’ndaki şarkının sözlerini yazdı. O dönem Kibar’la birlikte daha çok çalışarak, ömür boyu sürecek bir ortaklığa imza attılar. Aralarında büyük ve gizli bir aşk filizlendiği de düşünüldü. Bunu içlerinde yaşadılar. Biri söz yazarken, diğeri onu besteledi; böylece, birbirlerine de destek oldular.

Çiğdem Talu’nun kızı Zeynep Talu da müzik piyasasına girmiştir. Talu için, 2006 yılında bir saygı albümü hazırlanmıştır. Sanatçıyı anmak adına, Melih Kibar’ı da anarak, konserler düzenlenmiştir.

Gizemli bir kadın olan Talu, 23 Mayıs 1983’te yakalandığı meme kanseri sonucu vefat etti.

Çiğdem Talu’nun Türk Pop Müziğine Katkıları Nelerdir?

Türk pop müziğinin güfte kısmında, akla gelebilecek ilk isim olan Çiğdem Talu, bu yönde birçok başarıya imza atmıştır. Bu başarılardan bazılarını şöyle sıralamamız mümkündür:

*Erol Evgin’e verdiği ‘‘İşte Öyle Bir Şey’’ (1973) adlı şarkı çok tutmuş, birçok yerde çalmış ve ödül almıştır.

*Ankara Sanat Tiyatrosu’nun (AST) ‘‘Nereye Payidar’’ adlı oyununa söz yazarak, siyasi anlamda bir duruş sergiledi.

*Eurovision Şarkı Yarışması’nda Türkiye’yi temsil etmesi adına, pek çok şarkıya söz yazdı.

*‘‘Hisseli Harikalar Kumpanyası’’ adlı ünlü müzikalin sözlerine katkı sağladı.

* ‘‘Bir de Bana Sor’’ adlı şarkı sözleri de çok etkileyici bulundu.

Çiğdem Talu’nun Sözlerini Yazdığı Şarkılar Nelerdir?

Çiğdem Talu, günümüzün bel kemiğini oluşturan, eskimeyen şarkılara ruh üflemiştir. Bunlardan bazılarını saymak isabetli olacaktır:

*İşte Öyle Bir Şey

*Bir de Bana Sor

*Her Şey Seninle Güzel

*Hep Böyle Kal

*Sevdan Olmasa

*Ağlıyorum Yine

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal