17.05.2018-12:12 (Son Güncelleme:24.04.2024-04:43)


1

Gebelik süresince önerilenden fazla kilo aldıysanız her ay iki kilo kaybetmeniz normaldir. şunu bilin her ay iki kilodan fazla ağırlık kaybı doğru değildir.



2

Lohusalar zayıflamak için değişik ve zor diyetler uygulamamlıdır. yine unlu, yağlı ve şekerli besinleri aşırı yememeğe dikkat edilmelidir.



3

Doğum sonrasında bebeği emzirirken gebelik öncesi döneme göre daha fazla sıvı besin alınmalıdır.



4

günaşırı bir adet yumurta ve bir porsiyon etli sebze yemeği veya kurubaklagil yenilmelidir. • Kuru fasulye, nohut, mercimek ve bulgur karışımı yemekler, portakal, mandalina, domates,maydanoz, yeşil biber, taze soğan gibi C vitamini yönünden zengin sebze ve meyvelerle birlikte tüketilmelidir.



5

• Salam, sosis, sucuk gibi katkı maddesi içeren diğer hazır gıdalar mümkün olduğu kadar yenmemelidir.



6

D vitamini besinlerde bulunmaz. Ancak güneş ışınlarının doğrudan cilde yansıması ile sağlanır. Bu nedenle emzikli anne güneşlenmeye özen göstermelidir.



7

Yemek yaparken mutlaka iyotlu tuz kullanılmalıdır. Doğal besinlerde yeterince alınmayan iyot, ancak iyotlu tuzun kullanılması ile anne sütünden bebeğe geçer. Kuru yemişler ve kuru meyveler yoğun enerjileri yanında, demir ve kalsiyum gibi minerallerden de zengindir. Ağırlık kontrolü yapılarak bu besinler tüketilebilir.



8

Acılı ve baharatlı gıdaların lezzeti anne sütüne yansır ve bebek anne sütünün yeni tadından hoşlanmayabilir. Bu besinler bebeğinizin sindirim sistemini zorlayıp, ishal, mide üşütmesi, karın ağrısı hatta kusmaya yol açabilir. Acı biber, soğan, sarımsak ve tarçın anne sütüyle bebeğe geçip, bebekte mide problemlerine neden olabilir.



9

Gaz yapan yiyecek ve içecekler tükettikten sonra bebeğinizi emzirirseniz bebekte de şiddetli gaza neden olabilir. Gaz yapabilen yiyecekleri yedikten sonra, bebeğinizi emzirirseniz, bebeğinizde şiddetli gaz oluştuysa bu besinleri az miktarda tüketin yahut muadili olan gıdalarla beslenin. Emziren annelere gaz yapan yiyecekler şunlardır;



10

Çay, kahve, kola mümkün olduğunca tüketilmemelidir. Çay içilmek istendiğinde yemekten 1-2 saat sonra açık ve limonlu olarak tüketilmesi , vitamin ve mineral kayıplarını önlemesi açısından önemlidir.



11

Sigara ve alkol, yapay tatlandırıcılar anne sütüne geçtiği için kullanılmamalıdır.



12

Enfeksiyon riski taşıdığı için hamilelikte beslenme listende kesinlikle olmaması gereken çiğ et, emzirme döneminde de önerilmiyor. Hamilelikteki kadar riskli değil ama yanlış beslenme ile zararlı etkiler sütünden bebeğine geçebilir. Yine hamilelikteki gibi uskumru, kılıç balığı, köpekbalığı gibi yüksek cıva ve metal içeren balıklardan da uzak durmalısın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR