Neden Lale Devri Denilmiştir?

Lale Devri, Osmanlı Devleti'nin çok geniş kapsamlı ıslahatlar yaptığı ve aynı zamanda savaş politikasına ara verdiği bir dönemdir. Peki, ne zaman Lale Devri olarak adlandırıldı? Lale Devri adlandırmasını ilk kim yaptı?

22.07.2020-15:13 - (Son Güncelleme: 02.02.2022-13:47) Neden Lale Devri Denilmiştir?

Lale Devri derslerde sürekli anlatılır ve halk tarafından sürekli zevk ve sefa dönemi olarak tanımlanmaktadır. Osmanlı'nın 20 yıl boyunca savaşmadığı ve içte dışta yaptığı yeniliklerin yapıldığı döneme denir. 

LALE DEVRİ NE ZAMAN BAŞLADI?

Lale Devri, Avusturya ile yapılmış olan 1718 senesindeki Pasarofça Anlaşmasının sonrasında başlayan ve 1730 senesinde Patrona Halil isyanı ile son eren dikkat çekici bir dönemdir. Özellikle çok uzun yıllar boyunca ardı ardına yapılmış olan savaşlardan sıkılan devlet, bir barış dönemi içine girmek istemiştir. Bunun yanı sıra devlet, batı tarzı farklı ıslahatlara da imza atmak amacıyla savaşlara son vermiştir. Bu devirde devletin başında III. Ahmet yer alır. Dönemin sadrazamı ise Nevşehirli Damat İbrahim Paşadır. Aynı zamanda ünlü Minyatürcü Levni ve şair Nedim dikkat çeken karakterlerin arasında yer alır?

NEDEN LALE DEVRİ OLARAK ADLANDIRILDI?

Lale dünyaya İstanbul'dan getirilerek tanıtıldı. Anavatanı Hindistan'dır. İstanbul'daki laleler iki lalenin füzyon edilmesiyle birlikte oluşturulur. Daha sonra farklı ülkelere yollanmıştır. Hatta günümüzde Türkiye'nin uluslararası arenada lale ile anılmasının nedeni budur. 


NE ZAMAN LALE DEVRİ OLARAK ANILDI?

Ancak o dönem içinde devre lale denilmez. Bu isim ünlü Türk şairi Yahya Kemal tarafından tanımlanmıştır. Bir gün Ahmet Refik ile sohbet eden Yahya Kemal, bu dönem için Lale Devri tanımını kullanır. İsim bu şekilde yerleşir.

LALE DEVRİ ISLAHATLARI NELERDİR?

Birden çok ıslahat bu zaman dilimi içinde dikkat çeker ve bunlar şöyledir;

- İlk defa Avrupa'nın farklı başkentlerine elçiler yollanmıştır. Ancak bunlar kalıcı değil tamamen geçici olarak tanımlanır. Buna göre Viyana, Londra ve Paris gibi şehirlerde artık Osmanlı elçisi söz konusudur.

- Çok uzun yıllar boyunca ülkemize girişi hususunda sorun çıkan matbaa da bu devirde nihayetinde kullanılmaya başlanmıştır. Öncülük eden isim ise İbrahim Müteferrika olmuştur.


- Çiçek aşısı yine bu dönem içinde uygulanmıştır.

- Zaman zaman çıkan ve çok büyük bir sorun haline gelen İstanbul yangınlarını önleyebilmek için tulumbacılar ocağı kurulmuştur.

- Yalova sınırları içinde bir kağıt fabrikası açılmıştır.

- Ayrıca bir çinin atölyesi de devreye girmiştir.

LALE DEVRİ NEDEN BİTTİ?

Lale devri ismini çok sonradan almıştır. Bu dönem, özellikle birçok eğlence, zevk ve sefa ile dikkat çeker. İşte bu durum halkın isyan etmesine neden olmuştur. İnşa edilen köşkler yıkılmış ve padişah da tahttan indirilmiştir. Patrona Halil İsyanı, böylece bir devrin sonunu getirdi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal