Kuraklık Sivrisinek Sürülerini Hortlatacak

Akdeniz Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü öğretim görevlisi Prof. Dr. Hüseyin Çetin, kuraklığın ve yağışın azlığı sebebiyle sivrisinek popülasyonunu artırdığını belirtti.

26.02.2021-15:20 - (Son Güncelleme: 26.02.2021-15:20) Kuraklık Sivrisinek Sürülerini Hortlatacak

Prof. Dr. Çetin, ''Maalesef önümüzdeki yaz aylarının tamamında Türkiye'nin birçok bölgesinde sivrisinek popülasyonunda artış bekliyoruz'' diye ifade etti. 

Küresel ısınma ve çevresel faktörler sebebiyle kuraklık ve yağış azlığı bütün dünyanın ortak sorunu haline geldi. Uzmanlar, özellikle ilkbahar ve sonbahar gibi ara mevsimlerin ortadan kalkması ve kışın yağış azlığı sebebiyle dünyada birçok bölgenin önümüzdeki senelerde ciddi kuraklıkla karşı karşıya kalacağı uyarısında bulunuldu.

4 mevsimin farklı zaman dilimlerinde yaşanabildiği nadir coğrafyalardan bir tanesi olan Türkiye'de ise bu sene kış mevsimi geçen seneye göre biraz daha sıcak geçti. Barajlarda su seviyesi düşerken yer altı sularının ise pek çok bölgede çekildiği tespit edildi. Yağış azlığı sebebiyle özellikle yerleşim yerlerinde küçük su birikintileri oluştu. Bu su birikintilerinin durağanlığı ise sineklere davetiye çıkarıyor. 

HER TÜRLÜ SU BİRİKİNTİSİNDE ÜRÜYOR, YIL BOYUNCA GÖRÜLÜYORLAR

Akdeniz Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Hüseyin Çetin, vektör kontrolü üzerine yaptığı araştırmalarda etkileyici sonuçlara ulaştı.

Bu yaz sivrisineklerin popülasyonunda Türkiye genelinde artış beklediklerini aktaran Prof. Dr. Çetin, dünyada 3 bin 500, Türkiye'de ise 60 civarı sivrisinek türü olduğunu söyledi.

İklim değişikliği sebebiyle sivrisineklerin yaz aylarından sene geneline doğru bir yayılış gösterdiğini ifade eden Prof. Dr. Çetin, ''Ege ve Akdeniz bölgesi gibi birçok alanda 3-4 derecelik artış bu canlılar için çok önemli. Artık sivrisinekler yıl genelinde görülebiliyor. Bina bodrumlarında, konutlar etrafındaki her türlü su birikintisinde ürüyorlar. Gelişim süreleri kısalıyor ve bu bir dezavantaj. Küresel iklim değişikliği nedeniyle daha geç kış uykusuna yatıyorlar ve bazı türlerin kuraklıktan etkilenmeyip hayatta kalma olasılıkları artıyor. Aşırı yağış ya da yağış azlığı nedeniyle küçük su birikintileri oluştu ve sivrisinekler buraları çok sever'' açıklamasında bulundu.

TEK BAŞINA İLAÇLAMA YETERLİ DEĞİL

Belediyelerin vektörle mücadele kapsamında yeteri kadar ilaçlama yaptığını, fakat tek başına mücadele etmesinin zor olduğunu da açıklayan Prof. Dr. Çetin, vatandaşların evinin çevresinde su birikintisi oluşacak yerlerde kendi önlemlerini alması gerektiğini ifade etti. Su sızdıran sayaçların, bodrum katların havalandırılmasının, kedi ve köpeklere verilen suların sık sık yenilenmesinin ve bu kapların mutlaka kullanılmadığında ters çevrilmesinin önemli olduğunu anlatan Prof. Dr. Çetin, belediye ekiplerinin ilaçlama için geldiği ikametlerde de bazı engellerle karşılaştığını anlattı. Rögar ve foseptik gibi alanlar dışında bodrum katların, sığınakların belediye ekiplerine zorluk çıkarmayacak şekilde hazırda bulundurulması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Hüseyin Çetin, ''Daha soğuk bir kış yaşansaydı sivrisinek popülasyonunda ciddi azalma olacaktı. Binaların bodrum katlarında, sığ sularda sivrisinekler kışı iyi bir şekilde geçirdi. Maalesef önümüzdeki yaz aylarının tamamında Türkiye'nin birçok bölgesinde sivrisinek popülasyonunda artış bekliyoruz''dedi. 

Prof. Dr. Çetin, son olarak konuşmalarına Türkiye genelinde larvalara yönelik ilaçlama çalışmalarına önem verilmesi gerektiğine vurgu yaptı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal