Yeşil Tutkusunun Köşk Hali ‘Yürüyen Köşk’ Ziyaretçilerini Bekliyor

Yalova Millet Çiftliği'nde 21 Ağustos 1929 tarihinde Atatürk’ün emriyle inşasına başlanan dikdörtgen planlı, iki katlı tarihi Yürüyen Köşk, normalleşme sürecinde tedbirlerle yeniden ziyarete açıldı.

23.06.2020-16:31 - (Son Güncelleme: 23.06.2020-16:28) Yeşil Tutkusunun Köşk Hali ‘Yürüyen Köşk’ Ziyaretçilerini Bekliyor

Coronavirüs tedbirleri kapsamında bir süredir ziyarete kapalı olan Yalova Millet Çiftliği'nde 1929 yılında yapılan dikdörtgen planlı, iki katlı tarihi Yürüyen Köşk, normalleşme sürecinde tedbirlerle yeniden ziyarete açıldı.

13 Mart’ta kapılarını geçici süreyle kapatan büyük bir çınar ağacı gölgesindeki Yürüyen Köşk, kontrollü sosyal hayat sürecinde alınan tedbirlerle yeniden ziyaretçilerini ağırlamaya başladı.

Yalova Belediyesi, Yürüyen Köşk'ün yaklaşık 3,5 aylık aradan sonra açıldığını duyurdu.

Sosyal mesafe kurallarına uygun olarak en fazla 3 kişinin aynı anda gezebileceği köşkte ziyaretçilerin girişte ateşleri ölçülecek, maskesiz kimse içeri alınmayacak ve köşkün belli yerlerinde dezenfektanlar bulunacak.

KÖŞKÜN TARİHİ

İlk kez 1927'de geldiği Yalova'da önceleri satın aldığı Baltacı Çiftliği'ndeki çadırda kalan Mustafa Kemal Atatürk, 21 Ağustos 1929 tarihinde tekrar kente geldi. Ertuğrul Yatı'yla şehre gelen Mustafa Kemal'in dikkatini Yalova iskelesi yakınındaki Millet Çiftliği içindeki büyük bir çınar ağacı çekti.

Dev çınarın görüntüsünden etkilenen Atatürk, teknesinden indi ve çınarın gölgesinde bir süre dinlendi. Burayı oldukça seven Atatürk, çınarın etrafına ise bir köşk yapılmasını emretti.

21 Ağustos 1929 tarihinde Atatürk’ün emriyle inşasına başlanan köşk 22 gün sonra 12 Eylül'de tamamlandı.

Bir süre sonra dev çınarın dalları köşkün çatısına ve duvarına zarar verdiğinden oradaki çalışanlar dalları kesmek istediler. Atatürk ise, çınar ağacının dalının kesilmesi yerine, binanın tramvay rayları üzerinde biraz ileriye alınmasını istedi ve bu işlem uzun uğraşlar sonucu 8 Ağustos 1930 tarihinde yapıldı. Bu işlemden sonra dev çınarın dalları kesilmekten kurtuldu, köşk ise “Yürüyen Köşk” olarak anılmaya başladı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal