Yedi Asırlık Osmanlı Köyü Cumalıkızık'ta Corona Sessizliği

2014'te UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne alınan ve normal turizm sezonunda haftada yaklaşık 50 bin kişiyi ağırlayan Bursa, Cumalıkızık'ta, coronavirüs salgını nedeniyle sessizlik hakim.

12.05.2020-11:52 - (Son Güncelleme: 12.05.2020-11:49) Yedi Asırlık Osmanlı Köyü Cumalıkızık'ta Corona Sessizliği

Son yıllarda çekilen dizi ve filmlerin ardından popülerliği artan 700 yıllık Osmanlı sivil mimarisinin bozulmadan bugüne taşındığı Cumalıkızık, coronavirüs salgını nedeniyle sessiz günler yaşıyor.

Geleneksel taş döşeli sokak dokusu, ahşap ve kerpiç kullanılarak inşa edilen evleri ve anıtsal yapılarıyla, Osmanlı yaşam tarzını anlatan en iyi örnekler arasında yer alan ve turizm sezonunda yoğunlukla cumartesi ve pazar olmak üzere haftada yaklaşık 50 bin kişiyi ağırlayan salgından dolayı iki aydır sessizliğe büründü.

270 tarihi evin yanı sıra yürüyüş yolları ve müzenin bulunduğu mahallede özellikle kadınların işlettiği 60 yeme-içme mekanı ile 150'ye yakın hediyelik ürün tezgahı, Kovid-19 nedeniyle kapatıldı.

UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne 2014'te alınan Cumalıkızık'ın sessizliğine alışık olmayan mahalle sakinleri, tarihi bölgenin yeniden cıvıltılı günlerine kavuşması için gün sayıyor.

Mahallede işletmesi bulunan Nuri Yavuz, coronavirüsün tüm dünyayı olumsuz etkilediğini söyledi.Salgının dünya genelinde bir an evvel bitmesini ve eski günlere dönülmesini temenni eden Yavuz, "Tarhana, reçel, erişte, köy ekmeği gibi kendi ürünlerimizi ziyaretçilere satıyorduk. Mahallemizde tarımla uğraşanlar da var ama geçim kaynağımızın çoğunluğu turizmden." dedi.

MAHALLE SAKİNLERİ ESKİ GÜNLERİ ÖZLEDİ

Mahalle sakinlerinden Şerife Hanım Sezer de Cumalıkızık'ta doğduğunu anlattı.

Köyü daha önce hiç böyle görmediğini dile getiren Sezer, "Eskiden buralar cıvıl cıvıldı. Komşularım tezgahtan ekmek parası kazanıyordu. Herkes tezgahını kapattı. Gelen giden kimse kalmadı. İnşallah bir an önce bu durum düzelir, turizm yeniden canlanır." ifadelerini kullandı.

Salgın öncesi hediyelik eşya tezgahında ziyaretçilere satış yapan Hatice Adıyaman ise eskiden kalabalıktan yürümenin bile zor olduğu sokaklarda şimdi kimsenin olmadığını belirtti.

Adıyaman, "Yollardan otlar çıkmaya başladı. Bu hastalığın geçmesi ve köyümüzün eski günlerine dönmesi için dua ediyoruz." diye konuştu.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal