Yazar ve Senarist Üstün İnanç Kimdir? Eserleri Nelerdir?

İnandığı yolda davasını hiçbir zaman yalnız bırakmayan ve her zaman milli duruş sergileyen Üstün İnanç'ın biyografisini sizler için derledik.

27.03.2020-10:55 - (Son Güncelleme: 28.03.2020-17:53) Yazar ve Senarist Üstün İnanç Kimdir? Eserleri Nelerdir?

 

Yazar, senarist, tiyatro sanatçısı Üstün İnanç 1937 yılında İstanbul'da doğmuştur. İlk ve ortaöğrenimini burada tamamladıktan sonra Basın-Yayın ve Gazetecilik Yüksek Okulunu bitirmiştir.

Genç yaşlarda yazmaya başlayan usta ismin ilk yazıları; Sanatkar, Durum, Yelken ve Büyük Doğu dergilerinde yayınlanmıştır. Gazetecilik kariyerine 1956 yılında Tercüman gazetesinde stajyer muhabir olarak başlayan İnanç, Babıalide Sabah, Bugün, Son Havadis, yine Tercüman, Zaman, Yeni İstanbul gazetelerinde sanat yazıları yazmıştır.

1967 yılında, Necip Fazıl Kısakürek'in "Sultan Abdülhamid Han" oyunuyla ilk kez sahneye çıkmıştır.

Üniversitelerde başörtüsü yasağının şiddetle uygulandığı yıllarda genç kızların dramını 1988’de yazdığı ‘Yalnız Değilsiniz’ romanıyla anlatmış ve bu eserle büyük beğeni toplamıştır. Kitap, Mesut Uçakan imzasıyla beyazperdeye uyarlanmış ve film gösterime girdiğinde büyük kitleleri sinema salonlarına çekmiştir.

İnsanlar Böyleydi, Ayıp Uşakları, Bir Kimlik Lütfen, Yağmur Kanla Başladı gibi romanlara da imza atan usta yazar, tiyatroda ise Kurt Kapanı, İlk Kurşun, Sultan Abdülhamid gibi eserleri sahnelemiştir.

Üstün İnanç, kökleri 1940'lı yıllara dayanan iki kuşağın öyküsünün anlatan 1994 yılında yayınlanan Kanayan Yara-Bosna filminin senaristliğini üstlenmiştir.

TGRT’de dramaturg olarak çalışan İnanç, İstanbul Şehir Tiyatroları Repertuar Kurulu üyeliğinde bulunmuştur.

İBB Gösteri Sanatları Merkezi’nin kurucu başkanı olan İnanç, burada dersler vererek genç tiyatrocuların yetişmesini sağlamıştır.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal