Yabancıların Osmanlı’da Mülk Sahibi Olması

Yabancıların başka ülkelerde mallarının bulunması ve mülk sahibi olmaları taşınmaz edimini oluşturur. Yabancı bir kişinin başka bir ülkede mülkiyetinin olması çok eski zamanlardan beri bazı kısıtlamalara neden olmuştur.

25.07.2020-13:31 - (Son Güncelleme: 25.07.2020-13:27) Yabancıların Osmanlı’da Mülk Sahibi Olması

Derebeylik zamanında yabancı bir ülkede kalan kişi uyruk değiştirmiş oluyordu. Bunun gibi sorunlar yaşanmaması için devletler bazı kısıtlamalar getirmişler. Seyahat sınırlandırmaları gelmiştir. Bu şekilde yabancıların Türkiye’ye gelmeleri ve mülkiyet sahibi olmaları kısıtlanmıştır. 08.06.1868 tarihinde çıkan ‘’ Uyruk-i Ecnebiyenin Emlaka Mutasarrıf Olmaları Hakkında Kanun’’ çıkarılarak yabancı uyruklu kişilere taşınmaz edinme hakkı getirilmiştir. Bu durum içi Osmanlı devleti tarafından bazı kurallar koyulmuştur. Bu kuralların bir tanesinde yabancıların hicaz vilayetinde taşınmaz edinemeyeceklerini söyler. Diğer bir kural ise yabancıların gayrimenkulleriyle alakalı tüm konularda Osmanlı kanunu uygulanacaktır diye bildirilmiştir. Bu koyulan kurallar Birinci Dünya Savaşına kadar devam etmiştir. 1914 yılında çıkan ‘’ Kavanin-i Mevcude de Uhudu Atikaya Müstenit Ahkamın Lağvı’’ ile yabancılara koyulan kurallar kalkmıştır.

Cumhuriyet'ten Önce Yabancıların Osmanlıda Mülk Sahibi Olması

1923 yılında Cumhuriyet ilan edildikten sonra Osmanlı devletinden tamamen kopmamıştır Türkiye. Osmanlı devletinin halefi olarak Osmanlı devletinin hukuksal olarak kurumlarını devir almıştır. Osmanlı devletinde Tabiiyeti Osmaniye Kanununa kadar vatandaşlık kavramı esas değildir. O zamanlardaki kişiler Müslümanlığı ve Osmanlı devletinin kurallarını kabul etmişlerdir. Osmanlı devletinde devlet sınırları içinde gayrimüslimlerle bir bölünme söz konusuydu. Gayrimüslimler ve Müslümanlar hak olarak eşitlerdi. Haricilerin taşınmaz edinme hakkı bulunmamaktadır. Diğer hakları ise kapitülasyonlarla elde etmek için uğraşılırmış. Tanzimat döneminden sonra Osmanlı devletine yabancılarında taşınmaz hakkı olması için baskılar yapılmıştır ve diretilmiştir. 1867 de yabancılara taşınmaz hakkı çıkmıştır. 1914 yılında bu kanun iptal edilmiş ve yabancıların sahip oldukları mülkiyet hakkı dondurulmuştur.

Cumhuriyet'ten Sonra Yabancıların Osmanlıda Mülk Sahibi Olması

Lozan Barış Antlaşmasının tarafı ola devlet vatandaşları Türkiye’de taşınmaz edinme hakkına sahiptiler. 1924 de köylerde taşınmaz edinme hakkı yasaklanmıştır. Askeri Yasak Bölgelerde, Güvenlik Bölgeleri kanunu da yabancıların taşınmaz edinme haklarını kaldırmıştır. Yalnızca Lozan Barış Sözleşmesinin taraflı ülkeleri Türkiye’den taşınmaz edinme hakkına sahiptiler. Lozan Barış Sözleşmesinin taraflı olmayan ülkeleri Türkiye’den taşınmaz edinemezlerdi. Türkiye’de yabancılar hangi tarafta ve hangi millette olursa olsunlar köy sınırları içine ve yasak konulan bölgelerde taşınmaz edinemezlerdi. Bu kanun 1934 yılına kadar geçerliliğini sürdürmüştür. 1934 yılında Türkiye’deki taşınmaz edinme hakkı kanunları düzenlenmiştir ve net bir açıklığa kavuşmuştur.

Yabancıların Osmanlıda Mülk Sahibi Olması Hakkında Bilgi

Yabancıların Osmanlıda mülk sahibi olması durumu sürekli değişkenlik göstermiştir. Çıkan kanunlarda taşınmaz edinebilirlerken başka bir kanun çıktığı zaman taşınmaz edinemiyorlardı veya kısıtlama geliyordu. Yabancıların Osmanlıda mülk sahibi olma durumu Lozan Barış Sözleşmesinden sonra kolay oldu. Kısıtlamalar gelmişti ancak köy dışında ve yasak gelmeyen bölgelerden taşınmaz edinme hakkına sahiplerdi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal