Vietnam Savaşı Tarihi

Bu yazımızda birçok kitaba ve filme konu olan Vietnam Savaşı’nın kaç yılında başladığını, kaç asker öldüğünü ve ne zaman bittiğini Haber 365 okurları için araştırdık. Siz de Vietnam Savaşı’na dair tüm bilinmeyenleri öğrenmek istiyorsanız yazımıza göz atabilirsiniz.

01.07.2020-16:20 - (Son Güncelleme: 01.07.2020-16:18) Vietnam Savaşı Tarihi

Birçok kitaba ve filme konu olan, son olarak Da 5 Bloods filminde anlatılan Vietnam Savaşı'nı Haber 365 okurları için araştırdık.

Tam 21 yıl süren ve yaklaşık 5 milyon kişinin hayatını kaybetmesine neden olan Vietnam Savaşı'nın geçmişi, 1954 senesinde imzalanan Cenevre Antlaşması'na dayanıyor. Bu antlaşma ile Vietnam; Kuzey ve Güney olmak üzere 2'ye bölündü.

VİETNAM SAVAŞI KAÇ YILINDA BAŞLADI?

İki devletin birleşmesi 1965 seçimlerinde gündeme geldi fakat Güney Vietnam bundan yana olmayınca 1957 senesinde Kuzey Vietnam, Güney Vietnam'a savaş açtı.

Amerika Birleşik Devletleri ise Güney Vietnam'a askeri ve ekonomik destek verdi. 

Çin ve Sovyetler Birliği komünizminin Vietnam bölgesinde yayılmasını engellemek isteyen ABD, Güney Vietnam'a askerî yardım yapılmasına karar verdi ve bölgeye yüz binlerce asker yolladı. Oldukça çetin geçen savaşta, Amerika Vietnam’a karşı Napalm bombasını kullandı. Daha sonra kullanımı yasaklanan bu bombanın savaşta kullanılması tüm dünya ülkelerinden tepki topladı ve Vietnam halkı savaşın izlerini ve yaralarını uzun yıllar silemedi.

Kuzey Vietnam, 1975 yılında Buon Ma Thuot isimli bölgeyi ele geçirdi ve daha da güçlendi ve Güney Vietnam'ın başkenti Saygon'a kadan girdi fakat bu savaşı kazanmasına yetmedi.

VİETNAM SAVAŞI KAÇ ABD ASKER ÖLDÜ?

Güney Vietnam'ın zaferi ile sonuçlanan, uzun süre dünyanın gündeminden düşmeyen ve 21 yıl boyunca devam eden savaşta 4 milyon sivil ve 1 milyon komünist hayatını kaybetti.

Amerika Birleşik Devletleri'nde savaş karşıtı hareketlerinin başlamasına neden olan Vietnam Savaşı'ndan sonra geniş bir sivil toplum hareketi başladı.

58 bin ABD askerinin hayatını kaybettiği, ölmeden ülkelerine dönenlerin ise çoğunun ya intihar ettiği ya da psikolojik tedavi gördüğü savaştan sonra, Kuzey Vietnam’ın yenilmesi ile birlikte ABD de Vietnam Savaşını kaybetti.

VİETNAM SAVAŞI NE ZAMAN BİTTİ?

Vietnam, 1975'te savaşın bitmesi ile birleşti ve Vietnam Sosyalist Cumhuriyet adı ile varlığını sürdürdü. Savaş, Sovyet ve Çin ilişkilerinde bozulmalarını da hızlandırdı.

ABD Vietnam'ı bölme düşüncesini gerçekleştiremedi; Kuzey Vietnam ve Güney Vietnam 1975'te birleşti.

Vietnam, günümüzde Vietnam Sosyalist Cumhuriyeti adıyla anılıyor ve sosyalist rejim tarafından yönetiliyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal