Vefatının 50'nci Yılında Orhan Kemal

Eserleriyle, toplumsal hayatın değişim dönemlerini birey-toplum ilişkileri çerçevesinde gerçekçi bir biçimde dile getiren Türk edebiyatının usta isimlerinden roman, şiir ve oyun yazarı Orhan Kemal, vefatının 50'nci yılında anılıyor.

01.06.2020-13:23 - (Son Güncelleme: 01.06.2020-13:20) Vefatının 50'nci Yılında Orhan Kemal

Murtaza, Ekmek Kavgası, Hanımın Çiftliği, 72. Koğuş ve Gurbet Kuşları’nın da aralarında olduğu çok sayıda unutulmaz esere imza atan, Türk edebiyatının usta isimlerinden Orhan Kemal, 15 Eylül 1914'te Adana'nın Ceyhan ilçesinde dünyaya geldi.

Asıl adı Mehmet Raşit Öğütçü olan yazar, çocukluğunun ilk yıllarını Adana'da geçirdi.

Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra Adana'nın Fransız işgaline uğraması sonucu ailesiyle beraber şehirden ayrılan Kemal, önce Niğde’ye sonra Konya’ya gitti.

Babasının Kastamonu milletvekili olarak 1. Meclis'e girmesinin ardından Ankara'da yaşamaya başlayan Kemal, babasının 1930'da Ahali Cumhuriyet Fırkası'nı kurmasının ardından gelişen olaylar sonucu ailesinin Suriye'ye zorunlu göçüyle ortaokul son sınıfta öğrenimini bıraktı.

Bir süre sonra Adana’ya geri dönen Orhan Kemal, tarım fabrikalarında işçilik, dokumacılık, ambar memurluğu ve katiplik gibi işler yaptı.

Milli Mensucat Fabrikası'nda işçi olan Nuriye Hanım ile 5 Mayıs 1937'de evlenen ve bir kızı ile 3 oğlu dünyaya gelen Kemal, ilk şiirlerini 1939'da askerlik görevi esnasında kaleme aldı.

NAZIM HİKMET ETKİSİ

Askerlik görevi esnasında, ceza kanununun 94'üncü maddesine aykırı davranıştan 5 yıl hapse mahkum olarak Kayseri, Adana ve Bursa cezaevlerinde yatan yazar, Bursa Cezaevi'ndeyken Nazım Hikmet'le arkadaş oldu ve ünlü şairin roman denemelerini beğenmesi üzerine şiiri bırakarak roman yazmaya başladı.

Tarla ırgatlarından fabrika işçilerine uzanan, çalışanları, işsiz insanları ve ekmek kavgası veren yoksulların yaşamını anlatan Orhan Kemal’in ilk şiirleri “Raşit Kemali” imzasıyla "Yedigün" ve "Yeni Mecmua"da yayımlandı.

İlk düzyazısı "Balık" ise 1940'ta "Baba Evi" romanının bir bölümü olarak "Yeni Edebiyat" gazetesinde okuyucuyla buluştu.

BİRÇOK ÖDÜL ALDI

Payı" öyküsüyle 1958'de "Sait Faik Hikaye Armağanı"nı, "Önce Ekmek" ile de 1969'da "Sait Faik Hikaye Armağanı" ile Türk Dil Kurumu tarafından verilen "Öykü Ödülü"nü alan Orhan Kemal, konusunu ve kişilerini 1958'de yayımlanan "Devlet Kuşu" romanından alan 3 perdelik "İspinozlar" oyununu 1964'te kaleme aldıç

Usta yazarın bu ilk oyunu, 1964 - 1965 tiyatro sezonunda İstanbul Şehir Tiyatroları tarafından sahnelendi.

“72. Koğuş" eseriyle 1967'de Ankara Sanat Severler Derneği'nce "En İyi Oyun Yazarı" seçilen Kemal, "93'ten Bu Yana" adıyla ailesinin hikayesini yazmak amacıyla Sofya'ya gitti.

Burada kalp krizi geçiren ve hastaneye kaldırılan yazar, tedavi gördüğü hastanede 2 Haziran 1970'te hayatını kaybetti. Usta yazarın cenazesi, Türkiye'ye getirilerek 5 Haziran'da Zincirlikuyu Mezarlığı'na defnedildi.

Orhan Kemal’in 27 romanı, 12 öykü kitabı, 5 oyunu, çeşitli dergilerde basılmış şiirlerinin yanı sıra, 9'u filme alınmış 10 senaryosu ve 3 film öyküsü bulunuyor.

ESERLERİ

Öyküleri: "Duygu", "Menevşe", "Ekmek Kavgası", "Pezevenkler", "Sarhoşlar", "Çamaşırcının Kızı", "72. Koğuş", "Grev", "Arka Sokak", "Kardeş Payı", "Babil Kulesi", "Dünya'da Harp Vardı", "Mahalle Kavgası", "İşsiz", "Önce Ekmek", "Küçükler ve Büyükler"

Romanları: "Baba Evi", "Avare Yıllar", "Murtaza", "Cemile", "Bereketli Topraklar Üzerinde", "Suçlu", "Devlet Kuşu", "Vukuat Var", "Dünya Evi", "Gavurun Kızı", "Küçücük", "El Kızı", "Hanımın Çiftliği", "Üçkağıtçı"

Oyun: "İspinozlar", "72. Koğuş", "Murtaza", "Eskici Dükkanı", "Kardeş Payı"

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal