Vefatının 5. Yılında 'Sümer Tilmaç'

210'dan fazla film ve dizide rol alan Yeşilçam'ın kötü karakterlerinden Sümer Tilmaç, vefatının 5. yılında yad ediliyor.

11.06.2020-13:06 - (Son Güncelleme: 11.06.2020-14:06) Vefatının 5. Yılında 'Sümer Tilmaç'

"Süper Baba","Kuruluş Osmancık","Reis Bey" ve "Osmanlı Cumhuriyeti" adlı yapımlardaki rolleriyle Türk sinemasının unutulmaz isimleri arasına giren Sümer Tilmaç, vefatının 5. yılında yad ediliyor.

Cüneyt Arkın, Aliye Rona, Kemal Sunal, Ayhan Işık, Adile Naşit ve Hulusi Kentmen gibi ünlü isimlerle aynı sahneyi paylaşan Tilmaç, 15 Temmuz 1948'de Malatya'da dünyaya geldi.

1964'te Arena Tiyatrosu'nda oyunculuğa başlayan başarılı karakter oyuncusu, İstanbul Belediye Konservatuvarı'ndan 1968'de mezun oldu.

Münir Özkul ve Gazanfer Özcan'ın öğrencisi olarak yetişen Sümer Tilmaç, yaşamı boyunca 63 tiyatro oyununda sahne aldı.

Sadık Şendil tarafından yazılan "Yedi Kocalı Hürmüz" eserinde de rol alan usta oyuncu, yine Şendil'in kaleme aldığı "Kanlı Nigar" oyununda ise başrolleri Münir Özkul ve Altan Karındaş ile paylaştı.

Tilmaç, televizyona ilk çıktığı seneleri şu sözlerle özetlemişti:

"1960'lı yıllarda Çalışma Bakanlığı bizi Almanya'ya göndermişti. Biz o zamanlar televizyonu filmlerde görüyorduk. Otel lobisinde rengarenk bir televizyon, akvaryum gibi. Dokuz kişi karşısına oturduk. İlk defa televizyonla karşılaşıyoruz. Fakat bizim anlayamadığımız tuhaflıklar vardı. Meğerse bir Alman, arkamızdan elinde kumandayla kanal değiştiriyormuş. Bu durumda Kızılderili kabilesi gibi televizyonun içine düştük. Daha sonra bu işi yapmaya başladık."

210'DAN FAZLA YAPIMDA ROL ALDI

1993-1997 arasında ülkemizde severek izlenen "Süper Baba" dizisinde Şevket Altuğ ile birlikte alan sanatçı, ayrıca "Reis Bey", "Kuruluş Osmancık", "Osmanlı Cumhuriyeti", "Meraklı Köfteci", "Vatandaş Rıza", "Ah Güzel İstanbul", "Gırgıriye", "Kılıbık", "Damga", "Acı Dünyalar", "Kahpe Bizans", "Hemşo" ve "Çakallarla Dans" adlı yapımların da aralarında bulunduğu 210'dan fazla film ve dizide rol aldı.

"Karaoğlan" adlı televizyon dizisinde rol alan sanatçı, "Son" filmindeki performansıyla 2002'deki 7. Sadri Alışık Ödülleri'nde "En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu" ödülünü kazandı.

Kendi yazdığı "Ispanaktan Nağmeler" adlı film için 2005'te yönetmen koltuğuna oturan Tilmaç, filmin başrolünde de yer aldı.

Sümer Tilmaç, Murat Şeker'in yönetmenliğini üstlendiği "Çakallarla Dans"'ın ardından aralarında "İkizler Firarda", "Şenlikname: Bir İstanbul Masalı", "Pak Panter"in de olduğu filmlerde rol aldı. Sanatçı vefat ettiği yıl ise "Polis Akademisi: Alaturka" ile "Zilin Sesi" filmleri için kamera karşısına geçti.

12 Haziran 2015'te katıldığı bir düğünde geçirdiği kalp krizi sonucu hayatına veda eden sanatçının cenazesi Karacaahmet Mezarlığı'nda toprağa verildi. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal