Vefatının 40. Yılında ‘Ahmet Muhip Dıranas’

Türk edebiyatının en ünlü şiirlerinden "Fahriye Abla"nın şairi usta edebiyatçı Ahmet Muhip Dıranas, aramızdan ayrılalı 40 yıl oldu.

20.06.2020-15:24 - (Son Güncelleme: 20.06.2020-15:20) Vefatının 40. Yılında ‘Ahmet Muhip Dıranas’

"Bir gün gelir, kuvvet el değiştirir. Bu hep böyle gider ve dün bağıran bugün suskun, bugün susan ise yarın bağıran olur." dizelerinin sahibi Ahmet Muhip Dıranas, vefatının 40. yılında anılıyor.

Unutulmaz eserlere imza atan Ahmet Muhip Dıranas, Cumhuriyet dönemi şairlerinden biridir.

Galip Efendi ile Seniha Hanım'ın oğlu olarak 1909'da dünyaya gelen usta isim İlkokulu Sinop’ta, ortaokul ve liseyi 1929'da Ankara Erkek Lisesi’nde tamamladı.

Gençliğinin büyük bölümünü Ankara'da geçiren Dıranas'ın, "Bir Kadına" adlı ilk şiiri, 1926′da "Muhip Atalay" imzasıyla Milli Mecmua'da yayımlandı.

Usta edebiyatçılar Faruk Nafiz Çamlıbel ve Ahmet Hamdi Tanpınar'ın öğrencisi olan şair, Baudelaire'in "Les Fleurs du Mal" (Kötülük Çiçekleri) adlı eseriyle Fransızcayla tanıştı.

1932 yılları arasında Hakimiyet-i Milliye gazetesinde çalışan  ve Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ne iki yıl devam ettikten sonra Güzel Sanatlar Akademisi kütüphane memurluğu göreviyle İstanbul'a giden şair, İstanbul'da Cahit Sıtkı Tarancı, Orhan Veli Kanık, Sait Faik Abasıyanık, Fazıl Hüsnü Dağlarca, Baki Süha Edipoğlu ve Şevket Rado gibi dönemin genç şair ve yazarlardan oluşan bir edebi çevre içinde yer aldı. Bu dönemde Fransızcasını ilerleten şair, Fransız ve Rus edebiyatını yakından izledi.

İLK KEZ 1935'TE YAYIMLANDI

Dıranas'ın en sevilen şiirlerinden "Fahriye Abla", ilk kez 1935'te Varlık dergisinde yayımlandı.

Adolphe Basler’den Cahit Sıtkı Tarancı ile birlikte çevirisini yaptığı "Fransa'da Müstakil Resim" başlıklı iki ciltlik kitabı, 1937'de Güzel Sanatlar Akademisi yayını olarak basılan Dıranas, Ankara'ya döndüğü 1938'den itibaren 4 yıl boyunca Halkevleri Kültür ve Sanat Yayınları'nın yönetmenliği yaptı.

1940'ta Münire Ülker ile evlenen Dıranas, 1942'de konusunu Milli Mücadele'den alan ve Fransızcadan adapte edilen "Üç Kahraman" adlı tek perdelik bir piyes yayımladı.

1942-1944 arasında Ağrı Doğubeyazıt'ın Sürbehan köyünde askerlik görevini yaparken, "Ağrı" şiirini ve 1946'da İstanbul Şehir Tiyatrosu tarafından sahnelen "Gölgeler" adlı oyunu yazan usta edebiyatçı,"O Böyle İstemezdi" adlı oyununu ise 1947'de kaleme aldı.

Oyun ve roman çevirileri, 1940-1962 yılları arasında yayımlanan Dıranas, bir dönem Türkiye İş Bankası ve Anadolu Ajansında Yönetim Kurulu Üyesi, Devlet Tiyatrosu Edebi Kurulu'nda da başkan sıfatıyla görev üstlendi.

SAF SANAT ANLAYIŞI VARDI

Bir dönem radyoda şiir ve edebiyat konuşmaları yapan Dıranas, politikaya atılarak 1950 ve 1958 seçimlerinde Demokrat Parti'den milletvekili adayı oldu fakat seçilemedi.

Aşkı, hüznü ve umutsuzluğu şiirlerinde işleyen Dıranas, bu konuları mecazlı, sembollü, destansı bir anlatımla okuyucusuna sundu.

Herhangi bir edebi akım ve topluluğa katılmayan Dıranas, her zaman saf sanat anlayışının peşinden gitti ve eserlerinde üslup olarak sembolizm, romantizm ve empresyonizmden beslendi.

21 Haziran 1980'de Ankara'da,  hayata veda eden Dıranas, vasiyeti üzerine Sinop'a defnedildi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal