Urartuların Ölü Gömmede Gizemli Yöntemi

Urartuların mezarlarında çalışmalar sürüyor. Urartu Kralı II. Sarduri tarafından milattan önce 750'de yaptırılan Çavuştepe Kalesi ve kuzey kısmındaki nekropol bölgesindeki kazı çalışmalarında Urartuların ölü gömme adetlerine ilişkin yeni veriler elde edildi.

05.10.2020-17:42 - (Son Güncelleme: 05.10.2020-17:39) Urartuların Ölü Gömmede Gizemli Yöntemi

Kazı çalışmaları bu yıl koronavirüs salgını gölgesinde sürüyor. Urartu Kralı II. Sarduri tarafından milattan önce 750'de yaptırılan Çavuştepe Kalesi ve kuzey kısmındaki mezarlık alanda yürütülen kazı çalışmalarında Urartuların ölü gömme adetlerine ilişkin yeni veriler elde edildi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı izniyle gerçekleşen kazıda Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Rafet Çavuşoğlu başkanlığındaki 17 kişilik ekip, 2 bin 750 yıllık nekropol alanında yapılan çalışmalarda tarihe ışık tutacak bulgulara ulaştı.

LABORATUVAR ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR

Bu yıl sona eren arkeolojik kazı çalışmaları esnasında Urartularda aristokratlarının gömüldüğü değerlendirilen alanda ilk kez takılarıyla gömülmüş genç bir kadın ve bebek iskeleti keşfedilmişti. Bu sene bebek ile genç kadına ait iskeletler üzerinde bulunan takıların laboratuvar çalışmaları ise sürüyor.

Üzerinde çeşitli takılar, olan 2 yaşlarında bebek iskeleti ile parmağında yüzüğü, küpesi, kolyesi, haşhaş başlı süs iğnesi ve iki kolunda ejder başlı bilezikleri bulunan kadın iskeleti tarihe ışık tutacak.

Kazı Başkanı Prof. Dr. Rafet Çavuşoğlu, 2020 yılına ait Çavuştepe Kalesi’nin nekropol alanında arkeolojik kazı çalışmalarını tamamladıklarını ifade etti.

Elde ettikleri eserlerin laboratuvar çalışmalarını sürdürdüklerini ifade eden Çavuşoğlu, 'Bu yıl 10 Ağustos tarihinde arkeolojik kazılara başladık. Kale ve nekropol olmak üzere iki alanda çalışmalarımızı sürdürdük. Kaledeki çalışmalarımızda depo binalarının ayağa kaldırılmasıyla alakalı kısmı oluşturuyordu. Nekropol alanındaki çalışmalar ise Urartuların ölü gömme adetleri hakkındaki bilinmezleri ortaya çıkarmaya çalışıyoruz. Bu seneki çalışmalarda da bu yıl önemli verilere ulaştık. Bunlardan en önemlisi yönetici sınıfa ait bir kadın iskeletiyle, bir bebek iskeletinin ele geçmiş olmasıydı. Bu bizim için önemliydi. Çünkü bütün takılarıyla birlikte Urartu arkeolojisi açısından ilkleri içerisinde barındırıyor' açıklamasında bulundu.

Önümüzdeki yıllar içerisinde Çavuştepe Kalesi'ni turizme kazandırmayı hedeflediklerini dile getiren Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

'Kaledeki depo binalarının nasıl kullanıldığını gelen kişilere göstermek açısından bizim için önemlidir. Pandemi olmasına rağmen bakanlığın bize göndermiş olduğu talimatlar doğrultusunda tedbir amaçlı ekip sayısını azaltarak iki bölümde çalıştık. Böylece sorunsuz bir şekilde bu seneki çalışmalarımızı da tamamlamış olduk. Bu vesileyle Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy başta olmak üzere, Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Gökhan Yazgı’ya özellikle bize yapmış oldukları maddi ve manevi desteklerinden dolayı teşekkür ederim. Diğer taraftan Van Müze Müdürü Erol Uslu ve ekibine teşekkür etmek istiyorum.'

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal