Unutulmaya Yüz Tutmuş Bir Sanat: Kukla

Kukla tiyatrosu günümüzde unutulmaya yüz tutmuş sanatlarımızdandır. Peki kuklacılığın geçmişi ne zamanlara dayanır?

26.03.2020-08:57 - (Son Güncelleme: 26.03.2020-08:53) Unutulmaya Yüz Tutmuş Bir Sanat: Kukla

Güldüren, eğlendiren aynı zamanda düşündüren kukla oyunları şimdilerde sadece Ramazan aylarında karşımıza çıkar. Bu sanatı yaşatmaya çalışan ustalarımız olsa da kuklacılık zamanla teknolojiye yenik düşmüş ve yerini sinemaya kaptırmıştır.

KUKLA NEDİR?

Kukla, sahne gösterilerinde kullanılmak için yapılan insan eliyle hareket edebilen insan, hayvan ya da figürdür. Üç boyutlu olanı da vardır, parmak boyutunda olanı da... Günümüzde sinemanın gelişimiyle eski önemini kaybetmiştir.

En yaygın türleri el kuklası, sopalı kukla, gölge kuklası ve ipli kukladır. Gösterilerde kukla ustası gizli kalır.


KUKLANIN TARİHİ

Kukla gösterilerinin geçmişi epey eskilere dayanır. İlk kukla oyununun ne zaman ve nerede oynandığına dair kesin bir bilgi olmamasına Çin ve Hindistan'da doğduğu ve yaygınlaştığı düşünülür. Kukla oyunları Türkistan ve İran yolu üzerinden Batı'ya geçmiştir. İnsanı kontrol etme isteği kukla oyunlarının özünü oluşturur.



Divanu Lügati’t Türk'te kukla oyunları hakkında çocukların oynadığı “kudhurcuk” isimli yapma bebeklerden bahsedilmesi, türün Türkler arasında geçmişten beri var olduğunu gösterir.

Osmanlı döneminde dev kuklalar yapılıp, sokaklarda, meydanlarda, çadırlarda gösteriler düzenlenirdi. Özellikle Lale Devri'nde bu dev kuklalar resmi geçit de yaparlardı.

Batılı tarzda ilk kukla oyunu Damat İbrahim Paşa'nın önünde yapılmıştır. Kukla oyunları gerçek varlığını Anadolu’da sürdürmüştür.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal