Ulusal Sinemanın Öncü İsmi Halit Refiğ Anılıyor

Ölümünün 11. yılında anılan yönetmen, senarist Halit Refiğ; Gurbet Kuşları, Karılar Koğuşu, Teyzem gibi unutulmaz filmleri ardında bıraktı.

11.10.2020-17:23 - (Son Güncelleme: 11.10.2020-17:21) Ulusal Sinemanın Öncü İsmi Halit Refiğ Anılıyor

Batılı sinema anlayışına karşı 'Ulusal Sinema' fikrini savunan ve bu anlayışa öncülük eden Halit Refiğ, yurt içinde ve yurt dışındaki festivallerde çok sayıda ödüle layık görülen ve 60'dan fazla filme imza attı. Gurbet Kuşları ve Karılar Koğuşu'nun arasında bulunduğu çok sayıda filmin yönetmenliğini ve senaristliğini üstlenen Halit Refiğ, ölümünün 11. senesinde anılıyor.

Halit Refiğ 1934'te İzmir'de dünyaya geldi. Refiğ, ilk ve orta öğrenimini Şişli Terakki Lisesinde tamamlamasının ardından Robert Kolej Mühendislik Bölümünde okudu. Okulu bitirdikten sonra askerliğini yedek subay olarak Kore'de yapan Refiğ, bu sırada amatörce 8 mm filmler çekti.

Refiğ, 1956'da, Nijat Özön ile birlikte yayınladıkları 'Sinema' ve 'Kim' isimli dergilerde, 'Yeni Sabah' ve 'Akşam' gazetelerinde sinema eleştirileri kaleme aldı.

Altın Portakal'da 'En İyi Yönetmen' ödülü başta olmak üzere çeşitli ödüllerin de sahibi oldu.

Halit Refiğ, 1970'li yıllarda Türk sinemasında yaşanan bunalımlarla televizyon filmlerine yöneldi. 1974'de Türkiye'de ilk defa İDGSA Film Arşivi tarafından başlatılan eğitim çalışmalarına katılım sağladı ve Sinema Kursları'nda öğretmenlik yaptı.

1975'ten itibaren İDGSA Sinema-TV Enstitüsü'nde Öğretim Görevlisi olarak çalışmaya başladı. 1975'te TRT Kurumu adına çektiği Aşk-ı Memnu ile televizyon dizilerine öncü olarak dikkatleri üzerine çekti.

TRT'de danışman kurulunda görev alan Refiğ'in, TRT adına 1981 yılında gerçekleştirdiği Kemal Tahir'in aynı adlı romanından uyarladığı Yorgun Savaşçı adlı filminin yakıldığı ilan edildi. Bu film, 1993'te televizyonlarda yayınlandı.

1976'da ABD'de Wisconsin Üniversitesi'nde, 1984 yılında Ohio Denison Üniversitesi'nde eğitim çalışmalarında yer aldı. Öğrencileri ile birlikte 'The Intercessors', 'In the Wilderness' adlı filmleri gerçekleştirdi. Yurt içinde ve yurt dışında birçok ödülün sahibi oldu.

Yurtdışındaki festivallerde filmleri için özel bölümler ayrıldı, çeşitli konferans, seminer ve benzeri toplantılarda konuşmacı olarak yer aldı.

1997 yılında Mimar Sinan Üniversitesi Senatosu kararı ile 'Onursal Profesörlük' unvanı verilen Halit Refiğ'in 300'ü aşkın makalesinin yanı sıra araştırma yazıları ve 'Ulusal Sinema Kavgası' adlı bir kitabı bulunuyor.

Ünlü yönetmen Refiğ, 11 Ekim 2009'da yaşamını yitirdi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal