Türk Bayrağı Osmanlı’da Var mıydı?

Türk bayrağı Osmanlı’da var olan bir bayraktı. Eski resimlere bakıldığında kırmızı zeminin üzerine ay ve yıldız görülmektedir. Ancak yıldızın sekiz köşeli olduğu bilinmektedir.

25.07.2020-12:57 - (Son Güncelleme: 25.07.2020-12:53) Türk Bayrağı Osmanlı’da Var mıydı?

Osmanlı Devleti'nde ilk 1793’te Türk bayrağı resmi bayrak kabul edilmiştir. Bu tarihten sonra sekiz köşeli yıldızlı bayrak Osmanlı devletinin resmi bayrağı olarak kabul edilmiştir. 1842’de Abdülmecit han zamanında bayrak beş köşeli olarak değiştirilmiştir. Bu beş köşeli yıldızlı hali bayrağın son şekli olmuştur. Osmanlıların 1448 de Kosova savaşında düşmanları yenilgiye uğrattıktan sonra gece vakti savaş alanının çevresindeki kanların üzerine yıldız ve hilal yan yana yansımıştır. Bu görüntüden sonra Sultan II.Murad bu yansımayı simgeleştirip devlet bayrakları arasında kullanmıştır. Bir başka inanışa göre ise Osman Bey’in rüyasında ay ve yıldız görmesi ve bu ay ve yıldızın göğsünde belirip büyümesiyle rüyaya bağlanmıştır. Bu rüyayı cihana yükseleceklerine yormuştur ve bu simgeyi kullanmaya başlamıştır.

Türk Bayrağının Çizimi Hakkında Bilgi

Türk Bayrağı Osmanlı'da Var mıydı; Türk bayrağında bulunan 8 köşeli yıldız zaferi temsil ettiği biliniyor. Günümüzde kullanılan Abdülmecit hanın kullanmaya başladığı 5 köşeli yıldız ise insanı temsil etmektedir. Türk bayrağındaki hilal simgesi İslam’ı simgelediği düşünülür. Ancak bir başka inanışa göre ise Gök tanrı inancını temsil eder. Türk bayrağı geçmişten günümüze gelen kutsal bir bayraktır. Tek millet olma yolunda milletini saran bu bayram kalplerde büyük yer etmektedir.

Türk Bayrağının Rengi Hakkında Bilgi

Milletimiz için Türk bayrağı oldukça destansıdır. Türk bayrağı kırmızı bayrak olarak değil de al bayrak olarak bilinir ve kullanılması tercih edilir. Oğuz Türk boyları geçmişten beri al rengi börkler giyerlermiş. Al renginin ismi kutsallık içerdiği için Türkler kanlarına al kan bayraklarına ise geçmişten beri al bayrak demişlerdir. Türk bayrağı Türkler için çok önemlidir. Diğer ülkeler gibi bir amaç için değil bağlılık minnet olarak kalplerinde taşırlar. Türk bayrağının büyüklüğü görkemi Türkler için önemlidir. En uzun Türk bayrağı Ankara’da Cebecide bulunan 50.yıl parkındadır. Ankara’daki en uzun Türk bayrağının direk uzunluğu 100 metredir. Büyüklüğü ise 300 metrekaredir. En büyük Türk bayrağı ise Mersindedir.

Türk Bayrağı Neden ve Ne Zaman Yarıya İndirilir?

Türk bayrağı indirmek eski deniz savaşlarından beri olan bir şeydir. Çok eskilerde gerçekleşen deniz savaşlarında kazanan tarafın bayrağı kaybeden tarafın gemisine asılıdır ve bu yüzden kendi bayrakları yarıya indirilmek zorunda kalırdı. Günümüzde de hangi ulus olursa olsun denizde yabancı bir ülkenin gemisi geçince bayraklarını yarıya indirirler. Günümüzde önemli devlet adamlarının vefatlarında ve milli yas günlerinde bayraklar yarıya iner. Başka ülkelerde ülkelerin üzüntüsüne katılmak için ve destek olmak için kendi bayraklarını yarıya indirebilirler. Bu dünyada bir gelenek haline gelmiştir. Türkiye’de yaşanan maden kazalarında, terör olaylarında şehit verdiğimiz için bayraklar yarıya indirilir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal