Tuncer Cücenoğlu Kimdir?

Türkiye’de yaşamış ve birçok tiyatro oyununa imzasını atmış ve Türk tiyatrosunda en fazla eserleri oynanmış yazarlardan biri olarak Tuncer Cücenoğlu’nu sayabiliriz. Peki Tuncer Cücenoğlu kimdir? İşte detaylar…

24.06.2020-16:37 - (Son Güncelleme: 24.06.2020-16:33) Tuncer Cücenoğlu Kimdir?

Cücenoğlu, aktif şekilde tiyatronun her alanında eser üretmiştir. Kendisi ayrıca, özel kurumlarda çeşitli tiyatro dersleri vererek, çeviriler de yapmıştır.

Tuncer Cücenoğlu, ülkesinin yetiştirdiği değerli bir isim olarak, Türk toplumunu ilgilendiren birçok meseleye parmak basacak araştırmalar da yapmıştır. Çeşitli kurumlarda seçici üye olarak da bulunmuştur.

Tuncer Cücenoğlu’nu Yakından Tanımak İster Misiniz?

10 Nisan 1944’te Çorum’da doğan Tuncer Cücenoğlu, ilkokuldan liseye olan tüm eğitim sürecini memleketinde tamamlamıştır. Ardından, Ankara Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya Fakültesi’nde Kütüphanecilik Bölümü’nü bitirmiştir.

Bir süre, Millî Eğitim Bakanlığı’nda görev yapmıştır. Buradan, 1983 yılında emekli olup, İstanbul Belediyesi’nde eğitim ve sosyal işler hususunda çalışmıştır.

Gençliğinden beri yazan Cücenoğlu, okul gazetelerinde, dergilerde aktif şekilde yer almıştır. Yetmiş dönemi yazarı olarak tanınır. Birçok ödülün de sahibi olmuştur.

2019 yılında, kanser dolayısıyla vefat etmiştir.

Tuncer Cücenoğlu’nun Sanata Bakışı Nasıldır?

Özellikle Rus yazarlara karşı büyük bir ilgisi bulunan Tuncer Cücenoğlu, tiyatro kapsamında çeşitli eserler kaleme almıştır. Daha sonra, bu alandaki yabancı yazarlardan da çeviriler yapmıştır.

1973 yılında Ankara Devlet Tiyatrosu’nda sahnelenen ‘‘Öğretmen’’ adlı oyunu, 12 Mart dönemi itibarıyla sakıncalı bulunmuştur. Bu sebeple, yazarın oyunları 1987 yılına değin yasaklanmıştır. Bu, 14 yıllık süreç boyunca, Müjdat Gezen’in açtığı özel sanat kurumlarında eğitmenlik yapmıştır.

Yazdığı oyunlar yurt içinde ve yurt dışında çeşitli sahnelerde, çeşitli festivallerde dolaşıma sokulmuştur. Kendisi, Devlet Tiyatroları Edebi Kurul Üyeliği yapmıştır. P.E.N’e ve Türkiye Yazarlar Sendikası’na da üyeliği bulunmaktadır.

Tuncer Cücenoğlu, oyunlarında, kadınların zor yaşamlarına yer verildiği gibi; bürokratik sorunlar, devlette yaşanan yüzeysellikler, belediyelerin sahtekârlıkları, tarihsel olaylar ve orta sınıfın sıkıntıları da yer bulmuştur.

Aldığı ödülleri belirtecek olursak;

* 1972- Altın Fındık En Başarılı Yazar Ödülü

*1973- Ankara Sanat Kurumu Ödülü

*1981- Abdi İpekçi En İyi Yazar Ödülü

*1984- TOBAV Ödülü

*1986- Avni Dilligil En İyi Yazar Ödülü

*1996- TOBAV Ödülü

*1996- Lions En Başarılı Yazar Ödülü

*2011- Afife Jale Ödülleri- Cevat Fehmi Başkut Özel Ödülü

Tuncer Cücenoğlu’nun Eserleri Nelerdir?

Tuncer Cücenoğlu, geçmişte birçok mizah öyküsü ve yazısı da yazmış olup, Cumhuriyet Gazetesi’nde köşe yazarlığı da yapmıştır. Daha çok tiyatro alanında eserler üretmiştir. ‘‘Pardon’’ adlı mizah dergisinde yazmıştır.

Bu eserlerin en önemlileri şunlardır:

*Kadın Sığınağı

*Boyacı

*Kadıncıklar

*Öğretmen

*Helikopter

*Çığ

*Matruşka

*Kızılırmak

*Sabahattin Ali

*Ah Bir Yoksul Olsam

*Fosforlu Cevriye İstanbul Sokakları

*Mustafa Kemalim

*Tiyatrocular

*Kumarbazlar

*Ziyaretçi

*Gece Kulübü

*Che Guevera

*Biga 1920

Tuncer Cücenoğlu’nun diğer eserlerinden bazıları da şunlardır;

*Arthur Miller’ın Ölümü

*Matruşka Romanya’da

*Polonya İzlenimleri

*Devlet Tiyatroları’na Öneriler

*Repertuar Politikaları Değişmelidir

*Kiralık Gelinlik

*Cumhuriyetimizin 80. Yılında Oyun Yazarlığımız

*Sabahattin Ali Dosyası Açılmalıdır

*Aşk ya da Elmas İle Servet’in Hikayesi

*Yazın Ve Tiyatro

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal