Tunca Yönder Kimdir?

Tunca Yönder kimdir? Tunca Yönder’in hayatı nasıldır? Tunca Yönder biyografisi nasıldır? Tunca Yönder kaç yaşında vefat etti?

24.06.2020-16:32 - (Son Güncelleme: 24.06.2020-16:30) Tunca Yönder Kimdir?

Tunca Yönder, 1938 yılında Ankara’da dünyaya geldi. 5 Şubat 2020 tarihinde Muğla’da hayata veda etti.

Tunca Yönder, sinema ve tiyatro oyuncusu, yönetmen ve yapımcı olarak tanınmaktadır.

Tunca Yönder’in Hayatı

Tunca Yönder, 1938 yılında Ankara’da dünyaya geldi. Annesi öğretmen, babası Tümgeneral rütbeli askerdir. Ailesinin tayinleri nedeniyle çocukluğu farklı şehirlerde geçmiştir. Tunca Yönder, ilkokulu Erzurum’da bitirdi. Lise eğitimini Manisa’da aldı.

Üniversite eğitimini İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinde tamamladı.

Tiyatro oyunculuğuna, 1955 yılında Tuncel Kurtiz’in sahnelediği “5 Gün” adlı oyunda rol alarak başladı. 1956 yılında Talebe Birliği Gençlik Tiyatrosu oyunlarında oynadı.

Profesyonel tiyatro oyunculuğu kariyerine, 1961 yılında Haldun Dormen tiyatrosunda başladı.

Askerlik görevini iki yıl boyunca yedek subay olarak yerine getirdi. Askerlik görevi süresince aynı zamanda Ankara Radyosu için çeşitli roman klasiklerinin uyarlamalarını hazırladı.

1980 yılında belgesel filmleri çekti. Gezici Sinema Şenliği adında bir etkinlikle Anadolu’yu bir karavanla dolaşarak sinema projesi yarattı.

3 yıl boyunca Başbakan Turgut Özal’ın özel yönetmeni olarak Manajans bünyesinde çalıştı.

Ahmet Hamdi Tanpınar’ın Bir Tren Yolculuğu adlı eserinden uyarladığı film, 1988 yılında 3. Ankara Film Festivalinde En İyi 3. Film ve En İyi Senaryo ödüllerini almıştır.

Türk edebiyatının usta yazarlarından Memduh Şevket Esendal’ın klasik eseri Ayaşlı ve Kiracıları’nı televizyon dizisi olarak uyarlamıştır. Bu çalışmasıyla 1989 yılında Tiyatro Yazarları Derneği Yarışmasında 10 ayrı dalda ödüle layık görülmüştür.

Tolstoy’un Anna Karennina’dan uyarladığı “Bir Aşk Uğruna” filminde Tuncel Kurtiz ve Türkan Şoray başrolleri paylaştı. Bu filmle, 7. Ankara Film Festivali’nde ‘’En İyi Film Ödülü’’ nü kazandı.

Tunca Yönder’in Oynadığı Tiyatro Oyunları

• Müfettiş (Gogol’ün eserinden uyarlanan), başrol

• Küçük Burjuvalar (Maksim Gorki’nin eserinden uyarlanan)

• Korku (Orhan Asena)

• Teneke (Yaşar Kemal)

• Komisyon (Çetin Altan)

• 72. Koğuş (Orhan Kemal)

• Godot’u Beklerken: Samuel Beckett

Tunca Yönder’in Sinema ve Televizyon Kariyeri

Tunca Yönder, 1967 yılında TRT’nin açtığı sınavı kazanarak Ankara Televizyonunun ilk kadrosunda yer alan oyunculardan biri oldu. İbrahim Şinasi’nin Şair Evlenmesi isimli tiyatrosunun televizyon uyarlamasını yaptı. Şair Evlenmesi, Türk edebiyatının ilk modern tiyatro oyunu olma özelliğini taşımaktadır. Tunca Yönder, “Şair Evlenmesi”nin drama yönetmenliğini yaptı.

Tunca Yönder reklam filmlerinin de yönetmenliğini yapmıştır. Reklamcılık sektöründe metin yazarlığı ve yapımcılık yapmış, yüzlerce reklam filmi üretmiştir.

1998-2000 yıları arasında yayımlanan “Üvey Baba” adlı dizide oynadığı Avukat Nazmi rolüyle tanınmıştır.

Tunca Yönder’in Ölümü

Tunca Yönder, vefatından önce bir süredir Parkinson hastalığından mustaripti. Parkinson hastalığı kaynaklı inme nedeniyle 5 Şubat 2020 tarihinde Muğla’da vefat etti.

Tunca Yönder vefat ettiğinde 82 yaşındaydı. Cenazesi İstanbul’a getirildi. Üsküdar Şakirin Camisinden kaldırılan cenazesi, Ümraniye Hekimbaşı Mezarlığında defnedildi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal