Trabzon'un Önemli 3 Turizm Merkezi Açılıyor

Trabzon'da restorasyon nedeniyle ziyarete kapatılan önemli 3 turizm merkezi Temmuz'un son haftası ziyarete açılacak.

29.06.2020-17:22 - (Son Güncelleme: 29.06.2020-17:20) Trabzon'un Önemli 3 Turizm Merkezi Açılıyor

Trabzon'un Maçka ilçesindeki tarihi Sümela Manastırı, 2013 yılında müzeden camiye dönüştürülen Ayasofya Camisi ve Komnenos Kralı III. Alexios döneminde 1349-1390 yılları arasında inşa edilen Kızlar Manastırı, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un katılımıyla Temmuz ayının son haftasında kapılarını açacak.

22 Eylül 2015 tarihinde restorasyon çalışmaları nedeniyle ziyarete kapatılan Türkiye'nin önemli turizm merkezlerinden biri olan Trabzon'un Maçka ilçesi Altındere Vadisinde bulunan Sümela Manastırı'nda restorasyon çalışmaları sürüyor.

Yerli ve yabancı turistler tarafından yoğun ilgi gören ve bir bölümü 25 Mayıs'ta ziyarete açılan manastırda restorasyon sürecinde fresklerin ve yapıların zarar görmemesi için koruyucu iskeleler kuruldu.Çatlayan 10 bin tonluk kayada çalışmalar sürdüğü Sümela'da çatlayan bu kaya 16 metrelik demir ile birleştirilerek sabitlenecek.

AYASOFYA'DA FRESKLER İÇİN ÖZEL BİR SİSTEM

1250-1260 yılları arasında Trabzon İmparatorluğu'nu kuran Komnenos ailesinden Kral I. Manuel tarafından yaptırılan ve 2013 yılında müzeden camiye dönüştürülen Ayasofya Camisi,  2018 yılının Aralık ayında restore edilmeye başlandı. Çevre düzenlemelerin büyük ölçüde tamamlandığı camide çalışmalar bittiğinde caminin ibadete açık alanında bulunan freskler, özel bir sistemle namaz vaktinde otomatik olarak örtüldükten sonra namaz bitiminde de tekrar ziyaretçilerin görselliğine sunulacak.

2014 yılının Mart ayında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından aslına uygun olarak restore edilmesi için restorasyon çalışmaların başladığı Trabzon'un Boztepe yamacında şehre hakim bir yamaçta Komnenos Kralı III. Alexios döneminde 1349-1390 yılları arasında inşa edilen Kızlar Manastırı restorasyonu tamamlandı.

Çalışmalar yaklaşık 2 milyon TL'ye mal olurken, tarihi Kaya Kilisesi ve örneğine nadir rastlanan fresklerin gün yüzüne çıkarıldığı manastır 6 yıl sonra turizm açılacak.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal