Topkapı Sarayı'ndaki Padişahın Gizli Yolu Açıldı

Uzun zamandır kapalı olan bölümlerden biri daha açıldı! Topkapı Sarayı'nın özel yolu artık ziyaret edilebilecek.

18.09.2020-14:52 - (Son Güncelleme: 18.09.2020-14:52) Topkapı Sarayı'ndaki Padişahın Gizli Yolu Açıldı

Topkapı Sarayı'nın bir süredir kapalı tutulan kısımlarından bir yenisi daha açılıyor. Büyük Biniş olarak bilinen, At Rampası olarak da anılan ve yalnızca padişahların at ile geçmesine mahsus özel yol, halka açılıyor.

Adalet Kulesi’nin bitişiğinde bulunan yol, padişahlara özel kullanılırdı. Padişah, halk arasına karışmak istediğinde tebdil-i kıyafet ile (kıyafet değiştirerek) sokağa o yol üzerinden dikkat çekmeden çıkardı. Padişah Divan-ı Hümayun’un toplandığı kubbealtı bölümüne gitmek istediğinde de bu yolu da kullanabiliyordu.

Sanat tarihçisi ve müze uzmanı Doç. Dr. Deniz Esemenli, yolun padişahlara özel olduğunu ve padişahın bu yolda at üstünde gittiğini belirtti.

OSMANLI PADİŞAHLARI İSTANBUL'U GEZMEYİ SEVERDİ

Tarihçi Necdet Sakaoğlu da bu yolun tarihi önemini vurguladı ve, 'Osmanlı padişahları İstanbul’u gezmeyi çok severler. Bir denetimdir bu geziler aynı zamanda. O yüzden gizlidir. Padişahın saraydan çıktığının bilinmemesi gerekir. Bu emniyet tedbirleri cihetinden de elzemdir. Dolayısıyla padişahlar böylesi denetim gezilerine tebdil-i kıyafet ile çıkarlardı. Genelde derviş veya tüccar kılığına girer, bu yolu kullanarak saraydan çıkarlardı. Bu yol etraftan görünmeyecek bir vasıfta. Padişahın muhafızları yolun sonunda bekler, yapılan plana göre tertibat alırlardı. Bu yol biniş hasekisi denilen saray görevlisinin mesuliyetindeydi. Sarayda başka biniş kapıları da var ama burası padişaha mahsus olduğu için ve de en uzun, en muntazam yol olduğu için Büyük Biniş olarak adlandırılmış' şeklinde açıklamada bulundu.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal