Topkapı Sarayı Müzesi’nde Kur’an Tilaveti

Coronavirüs salgını nedeniyle ziyarete kapalı olan Topkapı Sarayı Müzesi’nde 24 saat Kur’an-ı Kerim okuma geleneği sürdürülüyor.

06.04.2020-11:43 - (Son Güncelleme: 06.04.2020-11:38) Topkapı Sarayı Müzesi’nde Kur’an Tilaveti
Dünya genelinde hızla yayılan coronavirüs pandemisne karşı Türkiye'deki tüm müze ve ören yerleri geçici olarak ziyarete kapatıldı. Topkapı Saray Müzesi de bunlardan biri.

Sadece güvenlik görevlileri, bazı idari personel ve restorasyon çalışmalarını yürütenlerin görevlerinin başında olduğu Cumhurbaşkanlığı'na bağlı olan müzede dezenfekte işlemleri yapılırken, giriş-çıkış yapan tüm görevliler ateşleri ölçülerek kontrol ediliyor.

Topkapı Sarayı Müzesi'nde Yavuz Sultan Selim döneminden bu yana devam eden gelenek ise müze ziyarete kapalı olmasına rağmen devam ediyor. Sarayın Kutsal Emanetler Bölümü'nde 24 saat Kur'an-ı Kerim okuma geleneği İstanbul Müftülüğü'ne bağlı hafızlar tarafından kesintisiz sürdürülüyor.

Yaklaşık 5 asırlık bir geleneği sürdürmek için 18 hafız dönüşümlü olarak görev yapıyor. Saray ziyarete açıkken 1 saatte bir değişim yapan hafızlar, ziyaretin kapalı olduğu bu dönemde 2'şer saatlik okumalar gerçekleştiriyor. 24 saat boyunca Kur'an-ı Kerim okumayı sürdüren hafızlar, günde 2 kez hatmi tamamlamaya çalışıyor.

MUKADDES EMANETLER TOPKAPI SARAYI'NDA

Hz. Muhammed ve daha önceki peygamberlere, halifelere ve sahabelere ait eşyaların yer aldığı "mukaddes emanetler", 503 yıldır Topkapı Sarayı'nda muhafaza ediliyor. Emanetlerin toplanması Yavuz Sultan Selim'in 1517'deki Mısır seferinin ardından İstanbul'a getirilenlerle başlamış.

Müzede, Hz. Muhammed'in sakalı, ayak izleri, hırkası, Uhud Savaşı'nda kırılan dişinin saklandığı mahfaza, mektupları, kılıcı bulunuyor. Ayrıca Hz. İbrahim'in tenceresi, Hz. Musa'nın asası, Hz. Davud'un kılıcı, Hz. Yusuf'un cübbesi, halifelere ve sahabeye ait kılıçlar, Hz. Fatma'ya ait gömlek, Kabe anahtarları, Hacerü'l Esved mahfazası gibi "Asr-ı Saadet"i yansıtan mukaddes emanetler bulunuyor.
DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal