Titanic Enkazı Hakkında Tartışmalar Büyüyor

Titanic enkazı hakkında tartışmalar sürüyor. Yetkili şirket Titanic gemisinden çatıyı keserek telgraf makinesini çıkarmak istiyor. Uzmanlar ise bu konuda tedbirli.

20.10.2020-17:14 - (Son Güncelleme: 20.10.2020-17:12) Titanic Enkazı Hakkında Tartışmalar Büyüyor

1912’de 2 bin 224 yolcusu ve mürettebatıyla batan Titanic hakkında tartışmalar sürüyor. Yetkili şirket Titanic gemisinden telgraf makinesini çıkarmak isterken, uzmanlar ise gemide hala cesetlerin olduğunu düşünüyor. Bu nedenle cesetlerin bundan zarar görebileceğini ve enkazı mezarlı olarak düşünmek gerektiğini söylüyor.

15 Nisan 1912’de yaşanan Titanic faciası senelerdir konuşulan ve unutulmayan bir olay. İngiltere’nin Southampton kentinden ABD’nin New York kentine giderken 2 bin 224 yolcusu ve mürettebatıyla bir buzdağına çarparak battı.

1514 kişinin öldüğü kaza, tarihinin en büyük deniz kazası olarak biliniyor. Gemiyi koruma ve enkazından eşya çıkarma haklarına sahip RMS Titanic Inc. şimdi bir kavgayı ateşledi. Şirket, Titanic'in enkazından telgraf makinesini çıkarıp sergilemek istiyor.

Acil durum çağrıları yayımlayan bu telgraf makinesi sayesinde batma sırasında 710 kişi kurtuldu. ABD Virginia’daki bir federal yargıç, şirketin bu talebini onayladı. Ancak ABD hükümeti, teşebbüsün, İngiltere ile yapılan ve enkazı anma yeri olarak tanıyan anlaşmayı ihlal edeceği gerekçesiyle karara itirazda bulundu.

Hükümetin avukatları, söz konusu anlaşmanın gemi enkazının ve enkazdaki herhangi bir insan kalıntısının korunmasını hedeflediğini savunuyor. Enkazda günümüzde hala cesetlerin bulunabileceğini belirten avukatlar, şirketin geminin gövdesine girişinin uygun olmadığını bildiriyor.

Enkazın 3 bin 657 metre derinlikte olması nedeniyle su sıcaklığı ve oksijen azlığı gibi faktörlerin cesetlerin korunmasını sağladığını söyleyen uzmanlar da 'Enkazda insan kalıntısı olması mümkün. Bu nedenle enkaza arkeolojik bir mezarlık olarak saygıyla yaklaşılmalı' görüşünde.

İtirazların gerekçesi olarak, dalgıcın enkaza girip telgraf makinesini alabilmesi için geminin güvertesinde aşınmış çatının kesilecek olması gösterildi.

Şirket yönetimi ise '35 yıldır enkaza yapılan dalışlarda cesede rastlanmadı' diyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal